
Stockholms universitets nybildade Östersjöcentrum får 100 miljoner kronor för att sprida kunskap till beslutsfattare om tillståndet i Östersjön. Pengarna står stiftelsen Baltic Sea 2020 för.
Stockholms marina forskningscentrum, med fältstationen Askölaboratoriet slogs vid årsskiftet samman med två andra forskningsverksamheter som fokuserar på Östersjöns miljö: det internationella forskningssamarbetet Baltic Nest Institute samt programmet BEAM som bedriver forskning om ekosystembaserad förvaltning. Östersjöcentrum heter den nya satsningen som är en självständig enhet inom Stockholms universitet. Och knappt har verksamheten dragit igång förrän man får ett tillskott på sammanlagt 100 miljoner kronor.
Pengarna kommer från stiftelsen Baltic Sea 2020 och ska användas till ett projekt för att förmedla kunskap om Östersjön till samhällets beslutsfattare. 20 miljoner om året, i fem år, får Baltic Eye som projektet kallas.
Eftersom forskning om Östersjön är uppdelad på så många olika ämnen lider den ofta av så kallade stuprörseffekter
– Vi ska nu försöka fånga upp all denna kunskap och skapa ett helhetsperspektiv som med riktad kommunikation når ut till rätt plats i samhället, säger Tina Elfwing, föreståndare för Östersjöcentrum, i ett pressmeddelande.
Baltic Sea 2020 grundades 2005 av finansmannen Björn Carlson, som då donerade 500 miljoner kronor till stiftelsen. Pengarna ska användas för att vända utvecklingen i Östersjön till år 2020.
– Stockholms universitet har byggt en bas som vi tror på, säger Björn Carlson. Östersjöcentrums framtida utbyggnad med en kombination av experter och kommunikatörer tillsammans med det breda nätverket av marina forskare kommer att kunna bidra till att lösa de svåra miljöfrågorna i Östersjön, vilket är målet för stiftelsens hela verksamhet.