
Stormen Alfrida som slog till på nyårsdagen drabbade skärgården hårt. Enligt Vattenfall var som mest över 100 000 hushåll utan ström, och många öbor är det fortfarande tio dagar senare.
Med vindstyrkor på upp mot 30-40 m/s inleddes det nya året med en storm som gjorde kraftig åverkan på öarna. Hårdast drabbat var Upplands- och Roslagskusten samt Stockholms skärgård, framförallt öarna i Norrtälje, Österåkers, Vaxholms och Värmdö kommun.
Enligt Vattenfall var som mest cirka 100 000 hushåll, varav 65 000 deras abonnenter i Stockholms län, utan ström på onsdagsmorgonen den 2/1. Efter två dygn var siffran nere på 30 000. Men tio dagar senare är ännu en del öbor strömlösa.
Enligt prognoser tidigare i veckan skulle det dröja ända till idag, den 10/1, innan strömmen kom tillbaka till alla hushåll ute på öarna. Men inte heller det är säkert, och vid denna tidnings pressläggning varnades det dessutom för nya hårda vindar och kraftiga snöfall under veckan.
Både Vattenfall och Eon har satt in såväl extra personal som helikoptrar, skogsmaskiner och bandvagnar för att röja bland nedfallna träd och elledningar. Dessutom har man öppnat informationscenter i Åkersberga, Norrtälje och Östhammar dit man kan vända sig för de senaste prognoserna om när strömmen väntas åter. Kommunerna har öppnat brandstationer, skolor och badhus för de som behöver värme och vatten, och flera olika lokala initiativ har bildats för att hjälpa de som behöver.
Många frivilliga har jobbat dygnet runt för att bistå i röjningsarbetet, men allmänheten uppmanas att inte gå nära nedfallna elledningar.
– Ser man en ledning på marken eller som hänger lågt, kontakta företaget som äger elnätet eller ring 112, säger Anders Klemedsson på Eons presstjänst.
Utöver att strömavbrotten orsakat problem med värme- och vattentillförsel har de även inneburit svårigheter för öbor att telefonera och använda internet. Bland annat i Nämdöskärgården, där varken fast eller mobil telefoni fungerade under cirka tre dygn i förra veckan.
– Mobilmasterna går ner efter cirka två timmar efter ett strömavbrott, och batteribackupen till den fasta telefonen efter 6-8 timmar. Alla har inte VHF i båten för att kunna tillkalla hjälp vid behov. Det var ren tur att det inte hände något allvarligt, säger Calle Bergsman som bor på Orrö utanför Nämdö.
Efter att Tele2 tillsammans med MSB ställt ut ett dieseldrivet elverk på Nämdö på fredagen kunde mobilnätet återigen nås.
I dagsläget finns inga hårda krav på mobiloperatörerna att tillhandahålla reservkraft för mobilmasterna.
– Det finns generella regler som handlar om att operatörerna ska bedriva ett rimligt driftssäkerhetsarbete. Men rimligt betyder inte att det alltid måste funka, utan man måste väga olika faktorer mot varandra, som kostnader och teknik, säger Anna Montelius, jurist på nätsäkerhetsavdelningen på Post- och telestyrelsen (PTS).
Från och med juni 2020 kommer en regel träda i kraft som kräver av operatörerna att ha minst en timmes reservkraft för mobilmasterna i tätort, och fyra timmar utanför tätort.
– Det kommer täcka merparten av de strömavbrott som sker. Sedan kommer det ändå finnas avbrott som är längre än så, som i detta fall till exempel, och då kommer det ändå inte att räcka, säger Anna Montelius.