På Dalarö skola har ett stort vattenprojekt dragit igång i samarbete med en skola i Frankrike. Det nya året kommer därför kantas av hållbarhetstänk, Östersjöprojekt och utbytesresor för Dalarös högstadieelever.
I oktober 2019 påbörjades det tvååriga Erasmusprojektet Water is life på Dalarö skola, i Haninge kommun. Det är ett samarbete över både årskurser och skolämnen tillsammans med en fransk skola från Pechbonnieu utanför Toulouse.
Hållbarhet och miljöproblem i Östersjön ska stå i fokus för de svenska elevernas undervisning och experiment. Dess franska motsvarighet ska i sin tur studera floden Garonne i Frankrike. Engelsk- och fransklärare Helena Lewin är ansvarig från svenskt håll tillsammans med kollegan Andreas Bielsten, lärare i matematik och naturvetenskap.
– När vi hittills har tittat på plast- och miljöföroreningar har eleverna blivit förskräckta över hur det ser ut i världen. De är också väldigt engagerade. Ibland kommer de tillbaka dagen efter en lektion och berättar om vad de har sett på nyheterna om exempelvis fiskars situation, säger Helena Lewin.
Under året kommer två utbytesresor äga rum mellan skolorna. Tretton elever från årskurs 7 och 8 besöker Pechbonnieu i maj och lika många franska elever besöker Dalarö under en vecka i höst. Eleverna har redan börjat brevväxla.
Helena Lewin har haft kontakt med den franska skolan sedan flera år tillbaka, men då för utbyten med sina franskelever. Men för att kunna öppna upp Water is life för samtliga elever på Dalarös högstadium kommer engelska vara huvudspråket istället för franska. Projektet ska genomsyra lektioner i engelska, naturvetenskap och matematik.
– Att väcka elevernas omvärldsintresse är den stora vinsten med projektet, säger Helena Lewin.
Text: Elin Hansen