
Hembygdsföreningen Gålö gärsar har genom åren spelat en betydande roll när det gäller att levandegöra halvöns historia, jobba för att den förblir levande och inte minst att få Gålöborna att trivas tillsammans. I år fyller gärsarna 30.
– Det vore en ganska okänd plats. Fortfarande väldigt vacker men väldigt okänd.
Så säger Karin Eriksson Gutö, nybliven ordförande i Gålö gärsar, när Skärgården undrar vad Gålö vore utan sin hembygdsförening.
Föreningen bildades för 30 år sedan, i februari 1984. Initiativtagarna Margareta och Janne Johansson i Östra Bondäng hade varit och sett Tage Danielssons och Lars Johan Werles operett Animalen och blivit inspirerade. Om djuren i Animalen kan engagera sig så kan väl Gålöborna!
Första året fick man ihop 34 medlemmar, i dag är man cirka 180 och genom åren har en mängd aktiviteter genomförts: föreläsningar, naturvandringar, seniorträffar, pubaftnar, soppkvällar, trädgårdscirklar, historiecirklar, fester, kulturaktiviteter, danskurser, navigationskurser, kurs i iskunskap, i att bygga gärdesgård, i hjärt- och lungräddning, i nätlagning, motorsågskurs, boulemästerskap, loppmarknader, utflykter, gökotta, filmkvällar och teaterresor. Att verka för god kontakt mellan de boende på ön är enligt stadgarna ett av föreningens ändamål.
Liksom att verka för att Gålös historia hålls levande. Genom åren har föreningens medlemmar intervjuat gamla Gålöbor, letat i arkiv och samlat på sig dokument och föremål. 2001 tog man fram en karta med gamla ortnamn och 2002 hjälpte man Haninge kommun att namnge vägarna på Gålö.
Sedan 2004 hyr man gården Morarna av Skärgårdsstiftelsen, där man förutom föreningslokaler bland annat driver ett hembygdsmuseum och loppmarknad. Förra året färdigställdes även ett båthus, där man kan förvara båtmallar och andra föremål man fått från det gamla båtvarvet i Sunnansund. Gärsarna bidrog även starkt till att Gålö fornstig invigdes 2011.
2006 tände föreningen den första kolmilan vid Noors täppa, en tradition som sedan dess genomförts vartannat år.
– I år är det milår, den 26 september tänds den, med sedvanlig pompa och ståt, säger Karin Eriksson Gutö.
Föreningen ska även ”verka för att Gålö är en funktionell ort för boende och mindre företag.”
– Vi är måna om att göra det enkelt för små företag att finnas kvar eller etablera sig här, säger Karin Eriksson Gutö och nämner bredbandsutbyggnad som exempel på en viktig framtidsfråga.
Och namnet, varför Gålö gärsar? En gärs är som bekant en fisk och i gamla tider kallades Gålös ungdomar för just gärsar, medan fastlandsungdomarna kallades för kråkor.