
Mats Amundin, forskningschef på Kolmården och koordinator för tumlareprojektet Sambah:
Med hjälp av ett stort antal ljuddetektorer, har ni kartlagt tumlarebeståndet i Östersjön. Hur många tumlare finns det?
– Det finns enligt våra uppskattningar ungefär 450 stycken som tillhör östersjöpopulationen, alltså den som lever öster om Bornholm. Det är ett eget bestånd som skiljer sig genetiskt från tumlarna väster om Bornholm, där det finns ganska många.
Finns det några särskilt viktiga områden?
– Från maj till december är Midsjöbankarna sydost om Öland ett område där de samlas. Det är när kalvarna föds och honorna, någon månad senare, parar sig. Det kan alltså vara ett viktigt fortplantningsområde.
Hur ofta får Stockholms skärgård besök?
– Däruppe är det glesare, men man kan nog säga att ni får besök varje år. Chansen att få syn på en är ganska liten, men vi har haft registreringar ända uppe vid Kapellskär och i skärgårdshavet på den finska sidan.
Är det några åtgärder på gång för att stärka beståndet?
– I Sverige diskuteras just nu en mängd olika åtgärder. Dels kan man tänka sig att man gör de här bankarna till Natura 2000-områden med restriktioner för fartygstrafik, fiske och annan potentiellt störande mänsklig aktivitet. Ett problem är bullerstörningar från fritidsbåtar, dels från aktersnurrornas högvarviga propellrar men också från ekolod. Men den stora och direkta faran är bifångster i bottensatta fiskegarn. Ett sätt att eliminera detta är att skrämma bort tumlarna med så kallade pingers, men problemet är att de lockar sälar till näten. Så tillsammans med kollegor i Danmark och Sverige håller vi nu på att utveckla pingers som sälarna inte kan höra.
Är det viktigt att det finns tumlare i Östersjön?
– Tumlaren är den enda reproducerande valart vi har, som bor här året runt och förökar sig i svenska farvatten. Jag brukar säga att de är kusiner till våra delfiner här på Kolmården. Tumlaren är klassad som akut hotad och Sverige har skrivit på en mängd internationella överenskommelser om skydd för små valar. Så vi både vill och måste skydda dem.
FOTO: Privat