
Ett felaktigt bygglovsbeslut, tycker två S-politiker i Vaxholms byggnadsnämnd och kräver en reducering av en byggentreprenörs planer. Men alliansens företrädare ryter tillbaka och anklagar oppositionen för att åsidosätta rättstatliga principer.
Ett storbråk har seglat upp i byggnadsnämnden i Vaxholm sedan beslutet att ge bygglov för ett stort byggprojekt i Skutvikshagen. Totalt handlar det om 101 lägenheter fördelade på sju stycken sex- och sjuvåningshus.
Socialdemokraterna Bengt Sandell och Ronny Fredriksson la en skriftlig reservation mot beslutet och ville i stället se 5 hus med 5 våningar. De två östligaste husen, närmast Kolerakyrkogården borde inte byggas ansåg de. De menar att hälsa och säkerhet inte är tillgodosedda för barnen i de nya husen. Ingen lekplats är planerad, i stället ske lek ske i naturområdet intill strandpromenaden. Inte säkert, menar ledamöterna och säger att färre hus skulle kunna ge utrymme för bättre lekytor.
Reservationen gäller att landskapsbilden drastiskt förändras med anledning av husens höjd, storlek och antal. ”30 meter mellan strandlinjen och närmaste sjuvåningshus gör att de kommer att bli framträdande och därmed påverka landskapsbilden” skriver ledamöterna.
Reservationen innehåller samma påpekanden som framfördes redan när detaljplaneprocessen inleddes 2013, och ledamöterna menar att man inte tagit tillräcklig hänsyn till de närboendes synpunkter under processens gång.
Men reservationen fick alliansens ledamöter att ryta till. De svarar med att anklaga socialdemokraterna för att åsidosätta grundläggande rättsstatliga principer ”när det som föreslås inte passar socialdemokraternas agenda”. Skulle nämnden fatta ett beslut så som S föreslagit, skulle det, enligt alliansens företrädare, sannolikt leda till straff för tjänstefel och skadeståndskrav. Nämndens ordförande Lars Wessberg (M) säger:
– Detaljplanen är klubbad i fullmäktige, så vad Socialdemokraterna tycker har inte i den här processen att göra. Här tar plan- och bygglagen över, något annat skulle vara rättsvidrigt. Det viktiga för mig är att konstatera att ansökan var planenlig, säger han.
Den här typen av reservationen kan få negativa konsekvenser tror Lars Wessberg:
– Medborgarna undrar vad det är för nämnd om man inte fattar beslut som följer lagen, utan gör som man vill. Var ska det ta vägen, det kan lika gärna gälla en privat villa nästa gång.
Ronny Fredriksson säger dock:
– Vi har reserverat oss i alla skeenden. Ur vårt perspektiv hade det varit underligare att säga ja utan reservation i det här läget. Vi är inte emot bygget i sak, utan är emot utformningen och storleken.
Illustration: Småa AB