
Enligt en hemlig ljudinspelning kommer TRSM:s VD att sparka ett tiotal anställda på ångfartygen i höst.
- Jag struntar i facket och allting annat. Jag kan betala dem. De ska ut härifrån, sedan spelar det ingen roll vad facket säger, har VD Anette Schilde nyligen sagt till en medarbetare i ledningen.
Men ägaren Gotlandsbolaget har fortsatt förtroende för rederiet och kallar razzian och uppgifterna i de hemliga ljudinspelningarna för "kommunikationsmiss".
Polisrazzian ombord på en av ångbåtarna vid Strömkajen den 29 juli var bara toppen på isberget av de schismer som har skett inom rederiet sedan operatören TRSM:s övertagande av sjötrafiken i våras. Det visar en lång rad vittnesmål som berättar om en tid av ständig detaljstyrning, besättningar som mår dåligt och kontroverser mellan personal och rederiledning.
- Man har bara gått och väntat på att det här skulle hända, ledningen är här varje dag och letar fel, säger en person som Skärgården har talat med om händelsen där 12 poliser stormade ångfartyget Norrskär sent fredagskvällen den 29 juli.
Nu visar hemliga ljudinspelningar med TRSM:s VD Anette Schilde, strax efter polisrazzian, att ett tiotal av besättningsmedlemmarna ombord på ångfartygen Storskär och Norrskär är oönskade hos rederiledningen. På inspelningar hörs ett samtal mellan Schilde och rederiets trafikchef Henrik Ekelund. Samtalet rör både polisrazzian och besättningarna och visar på djupa sprickor mellan ledning och personal.
Bland säger Ekelund att ”vi har fått med en bosättning av människor med missbruksproblem” och fortsätter: ”vi har fått rusket som när man skulle göra ett fotbollslag, så fick man de där på slutet” med hänvisning till besättningarna på ångfartygen.
Under samtalet pekar Anette Schilde även ut den 18 september, då ångbåtarna tas ur trafik, som den dag då hon för gott ska göra sig av med oönskade personer ur besättningarna. På inspelningen säger hon: ”Jag struntar i facket och allting annat. De där människorna fortsätter inte här efter den 18 september. Jag kan betala dem. Så funkar jag. De ska ut härifrån, sedan spelar det ingen roll vad facket och alla säger, jag kan betala de där tio personerna. Jag har inga problem med det, för de ska vi inte ha ombord på våra båtar.”
Tvisterna mellan TRSM och besättningarna började redan innan övertagandet.
- Det började med att de inte kunde garantera våra innestående löner och lovade ordna en bankgaranti, i samma veva som övertagandet. Men när de tog över meddelade de att det inte blev någon bankgaranti. Det var det första man kände: de här kan man aldrig någonsin lita på. Det var handskak och skrevs protokoll, men blev inget, säger en person som har jobbat ombord i många år.
Därefter kom mat- och boendefrågan upp. Under ett stormöte vid övertagandet berättade TRSM för de nya besättningarna att det var slut med att laga egen mat ombord. Hädanefter skulle besättningarnas måltider antingen komma från egna matlådor eller från kafeterian ombord. Något som inte sågs med blida ögon av besättningarna som äter tre mål om dagen, sju dagar i sträck ombord på fartygen, dessutom är det praktiskt svårlöst.
- Sen undrade de varför vi sov ombord, varför vi inte åkte hem på natten. Men ibland jobbar man 16-17 timmar, med raster förstås, och kan dessutom ligga på Möja eller Husarö. Inte kommer man hem då, säger besättningsmannen.
Flera personer vittnar om pressad stämning ombord.
- Det här är den bästa arbetsplatsen jag har haft. Men nu har jag stor ångest att gå till jobbet, jag mår dåligt, alla gör det. Visst kunde man ha sina duster med ledningen tidigare, men man redde ut det. Men här kom polisen ombord, alla som var med var jättechockade. Folk är väldigt arga och ledsna nu.
När Skärgården efter upprepade försök når Anette Schilde vill hon inte kommentera uppgifterna.
– Jag har inte tid att kommentera det här nu, vi får höras en annan dag, säger hon, utan att återkomma eller svara mer i telefon.
Inte heller Henrik Ekelund har velat svara på några frågor.
Majoritetsägaren i TRSM, Gotlandsbolaget, samlade ledningen och delar av styrelsen under måndagen för att gå igenom situationen och ett antal åtgärder kommer under veckan att göras för att, enligt styrelseordförande Jan-Eric Nilsson, försöka lugna ner stämningen i organisationen. Han säger:
- Jag känner ett starkt förtroende för de anställda och för rederiledningen. Det är mycket olyckligt att den här kommunikationsmissen har uppstått, liksom det är olyckligt att vissa uttalanden har gjorts som inte alls är lämpliga i sammanhanget, vilket jag har påtalat. Kärnan för mig är två processer som vare sig de anställda, företagsledningen eller bolaget förfogar över. Upphandlingen samt de regeländringar och avtalsbestämmelser som finns. Det viktiga nu är att få igång en fungerande dialog i organisationen och att man börjar prata med varandra istället för om varandra.
Gustav Hemming, (C), skärgårdslandstingsråd med ansvar för frågor om sjötrafik säger så här om händelserna:
- Det är klart att jag som ansvarigt landstingsråd känner en oro om vi är i en eskalerande konfliktcirkel. Men det är svårt att gå in i konflikten från politiskt håll, vi riskerar bara att göra ont värre. Vår relation till TRSM är reglerad i avtal som primärt har att göra med en fungerande trafik. Min grundinställning är att problem mellan arbetsmarknadens parter bör lösas mellan desamma.