
Ljusterös pensionärsförening upprörs över att äldre öbor måste ta sig till Åkersberga för att få vaccin mot covid-19, trots att ön har en distriktssköterskemottagning.
– Det är många som bor på Görjansgården, som ska transporteras in till Åkersberga. Det tycker jag är helt horribelt, säger Margareta Lanner, i föreningen.
På Ljusterö bor 500-600 personer över 65 år som nu måste ta sig till Åkersberga för vaccinet.
– Det är skakrisken man påtalar men jag tycker att det borde gå även fast vi har en färja ut hit, säger Margareta Lanner.
Blidö vårdcentral, i Norrtälje kommun, som också nås med färja kommer erbjuda vaccination till alla som är listade hos dem.
– När den kan starta beror på hur snabbt vaccinet levereras till oss, skriver Tora Börrefors, kommunikatör på Tiohundra som driver Blidö vårdcentral, till Skärgården.
Ljusterö distriktssköterskemottagning bör enligt Margareta Lanner fungera utmärkt som lokal.
– Om man vill kan man lösa det. Jag vill ha en förklaring till varför det går att ta sig till platser som är svårare att nå än Ljusterö. Vi borde kunna få bättre service här ute.
I Region Stockholms vaccinationsplan står att vaccinationen på särskilda boenden för äldre ska ombesörjas av boendets läkarorganisation, genom uppsökande verksamhet. Men Görjansgården räknas som ett eget boende. Vaccinationen av de boende där planeras av Husläkarna i Österåker som har sin mottagning i Åkersberga och distriktssköterskemottagningen på ön. De har just fått sin första leverans, drygt 100 doser, av det skak- och ljuskänsliga vaccinet från Pfizer som kan ges till äldre. Dessa ska fördelas i hela kommunen. I nuläget är det inte inplanerat en stor vaccinationskampanj på Ljusterö som Husläkarna hoppats.
– Nu har vi börjat vaccinera i fas 1, äldst får först. Nästa vecka kommer vi kunna börja vaccinera de absolut sköraste genom hembesök. Det är flera stycken på Görjansgården som kommer att få det på plats men inte alla. Jag har inte tillgång till så många doser, säger Peter Hallin, verksamhetschef på Husläkarna i Österåker.
Han har frågat regionen om erfarenheter av transporter av det skakkänsliga vaccinet och fått rådet att vaccinera så många som möjligt på fastlandet.
– Jag bevakar nya lärdomar och rutiner kring detta vaccin och kommer det fram nya uppgifter så kommer vi absolut att anpassa oss.
För att transportera vaccinet till de som ska få det i hemmet måste sprutorna beredas, förvaras i bubbelplast och kylväska och ges inom fem timmar.
Varför funkar inte det i större skala?
– Nu kan vi inte ens göra det, jag får bara drygt 100 doser i veckan. Jag hade önskat att vi hade kunnat göra alla i fas 1 på Ljusterö men vi har så små mängder. Vi kan vaccinera fler om patienter kan ta sig till oss, så ur ett samhällsperspektiv är nyttan större, samt ur ett patientsäkerhetsperspektiv då vi inte har tillgång till syrgas om det skulle ske en allergisk reaktion på Ljusterö. Jag vill vaccinera så många som möjligt så fort som möjligt. Om det blir en allergisk reaktion har vi lättare att häva det i Åkersberga, säger Peter Hallin.