
Efter tre års inställda evenemang är båtmässan Allt för sjön återigen tillbaka. På årets mässa får eldrift stort fokus, liksom jubilerande veteranbåtsföreningar och Östersjöns miljö.
Innan pandemin slog till i mars 2020 och tvingade Allt för sjön att bomma igen mitt under pågående mässa, hade evenemanget länge brottats med dalande besökarantal. Under en tioårsperiod har siffrorna stadigt sjunkit från runt 110 000 till knappa 70 000, något som delvis förklarades med svårigheten att locka en ny och yngre publik.
I år testar man ett nytt grepp, nämligen att dela upp mässperioden över två långhelger, torsdag till söndag, i stället för en vecka i sträck. Dessutom har man flyttat fram mässan för att inte sammanfalla med Stockholms sportlovsvecka. Än har vi inte facit klart på hur väl detta fallit ut, men under den första fredagen åtminstone tycktes tillströmningen av besökare vara god.
I den stora A-hallen visas ett antal nyheter, där den stora publikmagneten är elbåtarna. Det är båtar från Candela, X Shore, Hwila och Strana, elmotorer från ePropulsion, Evoy och Mercury samt båtdelningsföretag som Bowter och Skipperi som lockar strida strömmar med besökare. Vissa av båtmodellerna premiärvisas här på mässan.
– Det är ett stort intresse, säger Mikael Mahlberg, kommunikationschef på Candela som är i full färd att förevisa C8:an, företagets senaste fritidsbåtsmodell.
– Vi har levererat båt nummer 13 nu och har 150 ordrar. Vad jag vet är vi Europas toppsäljande elbåt och förmodlingen även i USA, dit ungefär häften av båtarna går. Den här båten kommer ha en stor impact på hur båtåkeriet ser ut i skärgården om några år, fortsätter han.
Hur ser det ut med laddmöjligheterna?
– Idag är nästan alla större båtar någon form av laddhybrider eftersom man har kylskåp och batteribanker ombord, så de flesta gästhamnar har ju laddmöjligheter. Sedan har vi en elbåt som kan gå långt, 57 sjömil i 22 knop är räckvidden. Du kan köra från Nacka strand till Sandhamn och tillbaka på en laddning, vilket inte kostar mer än 150 kronor.
Men även om bränslet för en elbåt är billigt är prislappen fortfarande i saftigaste laget för de allra flesta – 330 000 euro plus moms får den som är sugen på en Candela C8 punga ut med.
Bosse och Eva Lindholm från Tyresö står och spanar på den blanka, svarta C8:an.
– Det här med bärplansbåtar är ju jätteintressant. Om fem år kommer det nog vara ett annat läge, säger Bosse Lindholm.
De har själva nyss köpt en Yamarin Cross 75 som ska användas till dagturer med familjen från sommarstället på Torö.
– Vi behövde något rymligt som går bra i sjön.
Vad tycker ni om mässan?
– Det är kul att vara här igen! Men jag är förvånad över att det mest är båtar i en högre prisklass som visas upp. Men det kanske är det som folk vill se, det märks ju att det varit lite torka nu i tre år, säger Bosse Lindholm.
I B-hallen tätnar doften av tjära och fernissa där klassiska kulturskatter visas upp i den omtyckta Classic Boat Show, detta år med temat kanotens historia. Heleneborgs båtklubb ställer frågan om det flytande kulturarvet verkligen är värt att rädda genom en installation i sin monter, där bland annat salongsbåten Raket från 1919 hotas av motorsågens klinga.
Flera anrika båtföreningar jubilerar eller fyllde jämnt under pandemiuppehållet och passar därför på att samlas i ett gemensamt firande. Det är Motor Yacht Society och Sail Yacht Society som fyller 51 år i år, Veteranbåtsföreningen som fyller 50, tidningen Veteranbåten 40 år och själva mässan som fyllde 100 år 2022.
– Det är många efterlängtade möten och kul att se att folk trivs, säger en glad Gunnar Haglund, ordförande i MYS, framför de tio välputsade klenoderna som föreningens medemmar tagit hit.
Varje år belyser Allt för sjön en välgörenhetsorganisation som arbetar för något av de globala målen enligt Agenda 2030 och i år uppmärksammar man Expedition Rädda Östersjön, som gör debut på båtmässan. I samband med mässan kommer man dels att öppna för nomineringar till ett nytt stipendium till unga miljöhjältar och dels lansera initiativet Östersjökontraktet – ett digitalt, symboliskt kontrakt med Östersjön bestående av sju punkter som undertecknaren lovar att uppfylla.
– Med kontraktet vill vi påminna om individens betydelse för Östersjöns framtid. Om tillräckligt många signerar vårt digitala kontrakt så kan vi tillsammans ha en stark påverkan på beslutsfattarna. Deras beslut har en avgörande påverkan på Östersjöns framtid för att nå verklig skillnad, säger Thomas Flinck, styrelseledamot i Expedition Rädda Östersjön.
Fyra trender för framtidens båtliv
Ökat miljöfokus och andra ägarformer är några av de framtidsspaningar som Hanse Thorslund, projektledare för Allt för sjön, gör för båtbranschen.
Eldrift och effektiva skrov
Många båtägare är idag miljömedvetna och förstår att båtlivet har en påverkan på miljön, och det gäller även båtbranschen i stort. Såväl el-båtar som innovationer inom batteriteknik och mer effektiva skrov har snabbat på den utvecklingen under de senaste åren.
Nya sätt att äga båt
Allt fler upptäcker fördelar med samägande och delningstjänster, så även inom båtbranschen. Utbudet av båtpooler har ökat de senaste året och flera båtdelningstjänster, som till exempel Skipperi och Bowter, växer.
Mera lek
Elektriska surfbrädor, så kallade jetsurfbrädor eller fliteboards samt brädor försedda med hydrofoil som gör det möjligt att surfa ovanför vattenytan blir allt mer populära. Båtliv behöver inte bara innebära transport från en plats till en annan, utan båten fungerar i ökad utsträckning som en möjliggörare för upplevelser, friluftsliv och lek.
Återbruk
Återbrukstrenden är synlig i flera branscher och allt fler vill nu använda gammalt istället för att köpa nytt. När det gäller båtar väljer många att köpa begagnade båtar, renovera och sätta sin egen prägel på båtarna. Om man inte byter till eldrift kan man ändå minska sin klimatpåverkan genom att byta till förnybart biobränsle och då fortfarande använda sin bensin- eller dieselmotor.