
I september ändrar Systembolaget sina regler för lokalt och småskaligt producerade drycker. En förbättring, en besvikelse eller en katastrof – åsikterna går isär bland skärgårdens alkoholproducenter.
– Vi kommer inte att kunna sälja längre om det blir så här, säger Pelle Brolin på Bredalens Gårdsmusteri på Ingarö.
I Sverige kan små producenter endast sälja sina alkoholvaror till företag med tillstånd och genom Systembolaget. Sedan bara några veckor finns Bredalens cider att köpas på Systembolaget. Gårdsmusteriet har flera nya produkter på gång, men efter att reglerna för lokala producenter ändras den 1 september är Pelle Brolin tveksam till om de kan fortsätta. Då måste de nämligen själva börja betala för frakten till Systembolagets depå i Örebro, om de vill sälja sin dryck i hela Sverige. Dessutom krävs det fyra till fem flaskor till olika nya test.
– Vi gör väldigt små satser. Några hundra, ner till 80, flaskor. Om vi både ska betala frakt och skicka in flera flaskor kommer det inte att gå runt. Priset för konsumenten blir alldeles för högt och produkten alltså ointressant. Det nuvarande systemet fungerar utmärkt, så varför ändra?
Enligt Therese Elmgren på Systembolaget beror förändringarna på det ökande intresset för lokalt producerad öl, vin och sprit.
– Vi behöver ett bra sätt att kunna leverera säkert till kunderna. Det blir ingen skillnad på frakten när det gäller det som säljs i de lokala butikerna. Men om de vill vara beställningsbara i resten av landet, vilket är valfritt, får de betala frakten till Örebro som alla andra.
En annan stor förändring gäller antalet butiker som producenterna får sälja i. I dag är det de tre närmaste, men efter den 1 september kan det bli upp till tio stycken inom en tiomilsradie.
Nikolaj Skjernov på Värmdö musteri ser positivt på de nya reglerna.
– Vi tycker att det är bra med möjligheten att ha fler försäljningsställen.
Eftersom de redan säljer äppelmust i hela Sverige är de också vana vid att betala för frakten till Örebro.
– Det kanske blir tråkigt för någon väldigt liten producent, men jag tycker ändå att tillgängligheten och servicen blir mycket bättre så här.
Joakim Kihlberg som driver Långviks Krydderi på Möja är inte oroad över den extra fraktkostnaden, men osäker på om möjligheten att faktiskt komma in på nya butiker kommer att öka. Anledningen är att de nya försäljningsställena väljs utifrån var produkterna sålts bäst tidigare mer än på bedömningar om framtiden.
– Vi ser det här som en stor milstolpe och har lagt både energi och resurser på att uppgradera våra produkter. Men kanske landar det nu bara i de tre butikerna där vi redan finns på hyllorna. I så fall är det en besvikelse, säger han och fortsätter:
– För att få säljas i en ny butik krävs det att det beställs mycket från den butiken och det är svårt när vi inte syns på hyllan, i synnerhet som priset ofta är lite högre på hantverksvaror. Då blir tröskeln hög. Ett klassiskt moment 22.
Therese Elmgren på Systembolaget menar dock att det visst finns en möjlighet att komma in på fler butiker – om man säljer bra på de befintliga.
– Vi sätter det här i verket nu och ser hur det fungerar. Sedan kommer vi att utvärdera.