
En månad efter produktionschefen Cecilia Vikströms skarpa uppsägningsbrev säger nu Österåkers kommuns personalchef Charlotte L’Estrade upp sig. Även hon kritiserar kommunledningen hårt.
"Jag väljer att lämna min anställning på grund av att det inte är möjligt att bedriva ett personalpolitiskt arbete med den ledning som finns i Österåkers kommun idag." Så börjar Charlotte L'Estrades uppsägningsbrev hon mejlade ut den 20 mars. Det fortsätter: "En bra ledning måste ha mod, engagemang och ett gott omdöme för att kunna fatta bra beslut som gynnar verksamheten och kommunens invånare. Tyvärr finns inte detta i den nuvarande ledningen. Organisationen präglas istället av ’murbyggande’, rädsla och osäkerhet." Hennes kritik liknar i mycket det som produktionschefen Cecilia Vikström skrev i sitt avgångsbrev för bara en månad sedan.
Den senaste tiden har ett flertal höga chefer i Österåkers kommun blivit uppsagda eller slutat. Oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) menar att det nu är krisläge och att kommunen därför snabbt måste anlita en oberoende expert för att analysera situationen och ta fram en strategi för att vända utvecklingen. På det förslaget har hon inte fått något svar från varken kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Sjöman (M) eller dess vice ordförande Elisabeth Gunnars (Fp).
- Det här är den tredje stora chefen som slutar på mycket kort tid och det har också varit stor ruljans på personal på andra nivåer. Gör man ingenting åt det här riskerar karusellen att fortsätta och det mår kommunen inte bra av.
Ann-Christine Furustrand tror att det finns en stor risk för fler avhopp.
– Jag tror att det här går att vända, men tar man inte detta på allvar och anlitar någon som kan ringa in vad det här består av, så tror jag att fler kommer att ge upp.
Charlotte L'Estrade vill inte ge några fler kommentarer på sin uppsägning.
Michaela Fletcher Sjöman svarar på kritiken
Eftersom kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Sjöman är sjuk, har hon valt att svara på frågor över mejl.
Håller du med om den kritik som Cecilia Vikström och Charlotte L’Estrade har framfört mot kommunledningen?
De båda ingick tidigare i ledningsgruppen för kommunledningen och när tf kommundirektör Staffan Enquist började sin tjänst minskade han den från 12 personer till 5 personer. Varken Cecilia Vikström eller Charlotte L'Estrade blev då en del av den nya ledningsgruppen. I backspegeln kan jag se att de förvaltningschefer som inte ingick i den nya ledningsgruppen inte "fångades upp" ordentligt.
Hur påverkar det kommunen att flera chefer säger upp sig med motiveringen att de inte kan genomföra sina arbetsuppgifter på grund av kommunledningens ledarskap?
Som förvaltningschef har man all rätt i världen att välja att arbeta för kommunen eller annan arbetsgivare. Jag beklagar att Charlotte L'Estrade slutar då jag i henne sett en professionell och kompetent medarbetare med stor kunskap, och önskar henne varmt lycka till framöver.
Vad ska ni göra för att förhindra fler avhopp?
Redan i höstas initierade jag genom ett mail till personalchefen min oro för organisationen och arbetsmiljön. Det förekommer dessvärre vuxenmobbing inom förvaltningen mellan tjänstemän som jag sett med egna ögon. Jag informerade även kommunstyrelsen. Personalchefen delegerade uppåt till tf kommundirektör som har påbörjat arbetet för att förbättra arbetsmiljön med hjälp av en av landets främsta experter inom arbetsmiljöområdet, Tommy Iseskogh. Ann-Christine Furustrand är som vanligt två:a på bollen. Jag tar detta på stort allvar och ser med stor förhoppning på detta arbete ska ge resultat.
Foto: Pressbild