
Skatterättsnämndens beslut om att båtklubbar som arrenderar mark ska betala moms på arrendet har väckt oro hos många klubbar.
En ny prövning av beslutet ska nu göras.
Enligt en dansk EU-dom ska arrenderade hamnar och uppläggningsplatser anses likvärdiga med parkeringsplatser och därmed beläggas med moms. Förra året beslutade Skatterättsnämnden därför att en hamn med bryggor och uppläggningsplats ska anses som en enhet som är momspliktig. Beslutet överklagades av Stockholms stad till Högsta Förvaltningsdomstolen som underkände beslutet. Bryggor och vinterförvaring är olika verksamheter och kan inte ses som en enhet anser rätten, som inte prövade själva momsfrågan. Ärendet har därefter gått tillbaka till Skatterättsnämnden som ska avgöra på vilket sätt marken är momspliktig. Sören Löfgren, vice förbundsordförande på Saltsjön-Mälarens båtförbund är en av dem som engagerat sig i frågan.
– EU-domen rör inte en allmännyttig, ideell förening, utan en marina. Vi sysslar inte med affärer. I skattelagstiftningen står att vid parkeringen av båt ska moms utgå. Där vi hyr mark utrustar vi själva platsen med bommar och dylikt, det är ingen färdig parkeringsplats, säger Sören Löfgren.
Avgörandet är av stor betydelse, en stor del av landets båtklubbar arrenderar sin mark. Det handlar om 1 000–2 000 kronor per år för varje båtägare.
– Många tror det är lyxputtar som har båtar, men de flesta båtarna är kanske 20–30 år gamla, som man vårdat och polerat i alla år. Vissa kanske inte tycker att det är värt att vara kvar i klubben, säger Sören Löfgren.
Innan domen är avgjord har Stockholms stad valt att inte momsbelägga båtklubbarna. Däremot rekommenderar man att klubbarna sätter av pengar för moms som kan komma att tas ut retroaktivt. Beslut från Skatterättsnämnden beräknas komma i höst.
Enligt Transportstyrelsens båtlivundersökning 2015 beräknas det finnas drygt 800 000 fritidsbåtar i Sverige.