
KRÖNIKA. Veckan som gick bjöd på flera positiva nyheter från våra folkvalda för den som lever och verkar i skärgården.
Regeringen beslutade i elfte timmen att förlänga försöksverksamheten med fjärrundervisning, vilket gör att skärgårdsskolorna i Värmdö kommun nu får fortsätta i åtminstone ytterligare ett år med att bedriva undervisning på distans i NO- och SO-ämnen. Försöket har varit lyckat på många sätt och är säkerligen en oerhört viktig faktor när det kommer till att vända skärgårdens avfolkningstrend i takt med att glesbygdsskolor tappar i kvalitet och/eller läggs ner.
Waxholmsbolagets försök med vinterfrakt av farligt gods visade sig succéartat och nu kan näringsidkare komma att få det lite lättare att bedriva sin verksamhet under tiden på året då isen ligger, utan att behöva bunkra målarfärg och diskmedel månader i förväg. Skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C) förvånades av att behovet visade sig vara så pass stort, men är nu helt ombord med att denna tjänst behöver permanentas för en livskraftig skärgård året runt.
På landsbygdsriksdagen som gick av stapeln i Örnsköldsvik förra helgen gjorde Socialdemokraterna en rejäl omsvängning i frågan om uppluckring av strandskyddsregelverket, och Centern har till och med föreslagit att det generella strandskyddet helt ska avskaffas med undantag för områden med stora naturvärden.
– Det här är jätteviktigt för att få en bra utveckling på landsbygden, sa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till TT. Förvisso pratade han därefter rätt svepande om “Norrlands inland och landsbygd i mellersta och södra Sverige” och kanske inte så specifikt om Stockholms skärgård, men ändå.
Nu är det ju valår, och politiker på såväl höger- som vänsterkant är ivriga med att plocka poänger i frågor med högt medborgarstöd. Jag förstår det, och tvivlar inte på att viljan är genuin. Det är också fantastiskt bra att det händer saker. Men en gnutta ödmjukhet skulle inte skada. Att slå sig för bröstet och håva in cred, när det handlar om frågor som många skärgårds- och glesbygdsbor i åratal tjatat sig blå om, är inte speciellt klädsamt.
– Det här behovet har ju inte bara uppstått nu helt plötsligt, som Skärgårdsföretagarnas Karin Almlöf sa om det stora underlaget som vintergodstrafiken lyfte fram i ljuset.
Men det är väldigt lägligt att lyssna nu. Låt oss hoppas att det lyssnas även efter den 9 september.