
I över ett år har eleverna på Ornö skola varit i provisoriska lokaler. Samtidigt har renoveringen av den gamla skolbyggnaden stått still.
Något besked om när renoveringen kan komma igång igen finns inte och tills vidare får eleverna gå kvar i de trånga lokalerna i Klockargården.
I torsdags ska Plan- och byggutskottet i Haninge kommun ha fattat beslut om den bygglovsansökan som ska ge det kommunala fastighetsbolaget Tornberget klartecken att fortsätta renoveringen av Ornö skola.
– Ärendet handlar i första hand om utvändiga ändringar så det kan behövas kompletterande handlingar som då kommer upp för behandling efter sommaren. Kommunens olika avdelningar har en dialog just nu för att ärendegången ska ske så effektivt som möjligt, säger Håkan Filipsson, pressansvarig på Haninge kommun.
Renoveringen av Ornö skola har blivit ett riktigt långdraget ärende, vilket Skärgården tidigare berättat om. Från början var det sagt att renoveringen skulle vara klar till hösten 2017. Nu meddelar Haninge kommun att nästa skolstart i den gamla skolbyggnaden tidigast kan bli till hösten 2018. Därför får elever och personal fortsätta att trängas i Klockargården, en byggnad som inte alls är anpassad för undervisning.
– Vi är frustrerade. Vi hade åtminstone hoppats på att kommunen kunde ge oss paviljonger som vi kunde vara i, säger läraren Kajsa Huss Wallin.
Senast vid kommunens möte på Ornö i april lovade kommunalrådet Meeri Wasberg (S) att man skulle titta vidare på om paviljonger kunde vara en lösning. Men sedan dess har alltså kommunen gjort bedömningen att det inte behövs.
– Ska man se till antalet kvadratmeter per barn är lokalerna i Klockargården lika stor som vilken annan, större, skola som helst. Ur det perspektivet är de inte trångbodda men jag kan ha en förståelse för att de upplever det så eftersom de är vana vid att vara i en större skolbyggnad, säger Mikael Stadin-Steffen, lokalstrateg vid Haninge kommun.
Men det argumentet ger inte Kajsa Wallin och hennes kollegor på skolan mycket för.
– Andra skolor har klassrum som är avsedda för olika ämnen och årskurser. Här tvingas vi ha allt det som andra skolor har, det vill säga: laborationssal, läromedelsförråd, plats för estetiska ämnen och så vidare i ett enda rum. Det finns heller inga avställningsytor i klassrummet. Dessutom ska vi ha fritidsverksamhet på samma yta, det fungerar inte, säger hon.
Haninge kommun tillstår att det finns sådana brister i lokalen att den inte kan räknas som en acceptabel skolmiljö. Bland annat saknas en extra toalett och det har även varit problem med ventilationen.
– Det här är saker vi ska åtgärda nu under sommaren, säger Mikael Stadin-Steffen.
Kajsa Huss-Wallin är kritisk till hur kommunen har agerat i skolfrågan på Ornö.
– Det har gått alldeles för långsamt. Det känns som att vi inte är prioriterade här ute. Hade vi inte sagt ifrån på skarpen hade vi förmodligen varit kvar i de gamla skollokalerna än idag, säger hon.
*Det är för närvarande inte känt vad Plan- och byggutskottet fattade för beslut