
Bristande underlag fick sjötrafikberedningens ordförande att lyfta ärendet om tre nya pendelbåtslinjer i Mälaren från dagordningen. Trots det gick det vidare till landstingets trafiknämnd, efter att beredningen i efterhand behandlat ärendet via mejl.
– Häpnadsväckande att Moderaterna inte tar
kravet på samhällsekonomiska beräkningar på större allvar, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).
Hon får stöd från oväntat håll:
– Det ska inte gå till på det här sättet, säger sjötrafikberedningens ordförande, Jan Olov Sundström (M).
I förra veckan skulle landstingets sjötrafikberedning behandla förslaget att på prov inrätta tre nya pendelbåtslinjer i Mälaren. Men ärendet lyftes av beredningens ordförande, Moderaternas Jan Olov Sundström:
– Skälet till att jag lyfte ärendet var att det var illa hanterat.
Själv fick han handlingarna dagen efter sammanträdet.
– Som ordförande kan jag inte frånsäga mig ansvaret men samtidigt är det så att det har inte fungerat från förvaltningens sida.
Men i måndags kallades beredningens ledamöter plötsligt till ett per capsulamsammanträde, vilket innebar att ärendets handlingar skickades ut via mejl. På detta sätt kan ärendet betraktas som behandlat av sjötrafikberedningen och trafiknämnden, som fattar de skarpa besluten, kunde under sitt sammanträde i tisdags gå till beslut i ärendet.
Men underlaget håller inte, menar oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).
– Det saknas analyser av vad den samhällsekonomiska effekten blir, säger hon och påpekar att tidigare utredningar har visat på svag lönsamhet och dåligt resandeunderlag för pendelbåtar.
Även Jan Olov Sundström, är inne på samma linje. I ett mejl till sjötrafikberedningens övriga ledamöter, påpekar han att det är anmärkningsvärt att ”den ursprungliga utredningen konstaterade att alla utom en av de utredda linjerna var samhällsekonomiskt olönsamma. Detta perspektiv återfinns överhuvudtaget inte längre i den fortsatta hanteringen.”
– Jag är naturligtvis lojal med alliansen, men jag tycker samtidigt att man är lite slarvig med de här frågorna. Det går lite för mycket kortsiktig politik i det hela, säger han och syftar på de många utspelen om nya pendelbåtslinjer.
– Det slinker igenom grejer som under normala omständigheter inte hade tillkommit. Det är lite för mycket lekstuga över just det här.
I mejlet skriver han även att det var ett antal frågor om de tre pendelbåtslinjerna som inte kunde besvaras under sjötrafikberedningens sammanträde i förra veckan.
Har ni fått de svaren nu?
– Nej, det kan jag inte påstå.
Tycker du att det har varit en bra beredning av det här ärendet?
– Nej, det har det naturligtvis inte varit.
Trots det anser han att det var rätt av trafiknämnden att gå till beslut.
– Jo, jag tycker det är riktigt, sen beklagar jag att det har gått till på det här sättet. De som gnölar har naturligtvis, i någon mån rätt.
Både du och trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) har ju gått ut med att sjötrafikberedningens roll ska stärkas!
– Ja, det kan man ju inte säga att det här är något bra exempel på.
Erika Ullberg är mycket kritisk till det ovanliga tillvägagångssättet med ett Per capsulambeslut för att få igenom ärendet:
– Själva processen är häpnadsväckande. Sjötrafikberedningen skulle ju få en tyngre roll efter upphandlingsdebaclet, den skulle verkligen börja användas som ett viktigt beredande organ. Och det första som händer är detta!
– Det verkar finnas en djup spricka mellan den moderata ordföranden i beredningen respektive nämndens, fortsätter hon och syftar på Jan Olov Sundström respektive Christer G Wennerholm.
Jan Olov Sundström:
– Det finns ju en uppgörelse i alliansen kring det här som jag är väl medveten om, även om jag krumbuktar lite för egen del. Det är ju inte så att Wennerholm har tvingat fram det här men för att vi skulle kunna ta beslutet i trafiknämnden så var det tvunget att ha ett per capsulambeslut.
Han tillägger att han i övrigt är tveksam till den modell med icke beslutsfattande beredningar som ibland används inom landstinget.
– Det är ju rätt frustrerande att vara hyggligt erfaren ordförande, kunna ett och annat, och så sitter man i ett organ som egentligen, ärligt talat, inte betyder särskilt mycket.