Post, sophämtning och sjuktransporter kommer inte fram på Löparö sedan familjen Pensar satt upp låsta grindar på huvudvägen.
– Allt som de har sagt att de vill ha ökad tillgång till, som service och blåljus, har de själva satt stopp för nu. Jag tror att det är en protest mot oss som inte vill ha bilbro och biltrafik, säger Malin Jacobsson, fritidsboende på ön.
Bakom händelsen ligger åratal av diskussioner och överklaganden av vägar och broar. Löparö är en bilfri ö som 2017 anpassades till fyrhjulingar för närmare fyra miljoner. Samtliga fastighetsägare ingår i vägsamfälligheten som fått statlig bidrag för renoveringen. Vägen, som korsar Pensars mark, betraktas därför som allmän. Samfälligheten kan nu upplösas då styrelsen missat att betala en markintrångsavgift på 4 000 kronor till familjen Pensar för en parkering.
– Lantmäteriet bestämde att det skulle ligga en fyrhjulingsparkering på Pensars mark. De godkände det, men när det skulle byggas överklagades det av Pensars, vilket de förlorade i mark- och miljödomstolen, säger Susi Balzar, fritidsboende på ön.
Avgiften ska betalas inom ett år oavsett om parkeringen byggs, annars skrivs samfälligheten av. Styrelsen har överklagat avskrivningen hos förvaltningsrätten. Tills de lämnar ett beslut existerar samfälligheten, det bekräftar Lantmäteriet.
– Pensars är av en annan uppfattning och det går inte att kommunicera, säger Ola Jonsson, ordförande i vägsamfälligheten.
Häromveckan satte familjen Pensar upp två grindar med hänglås över vägen vid sina fastighetsgränser, vilket hindrar större delen av Löparöborna att nå Urösundet på annat sätt än till fots. Händelsen är anmäld till polisen, kronofogden och Norrtälje kommun.
– Jag har försökt prata och lösa det. Men jag tror att det har gått för långt. De känner sig motarbetade, säger Ola Jonsson.
Sophämtningen löstes genom att använda flera gamla angöringspunkter men trots detta blev några fastigheter utan hämtning. Öns hjärtstartare och brandutrustning går nu inte att nå då de finns bortom de låsta grindarna. En sjuktransport är heller inte möjlig. I slutet av november ska vintergångbron över Urösundet läggas ut. På grund av grindarna kommer öborna inte kunna transportera sig till och från sundet med fordon. Vinterbroprocessen har även den kantats av diskussioner. Alla har inte sett behovet eller velat betala för den. Några har efter att den kom på plats ändrat uppfattning.
– Det har ökat livet på ön avsevärt vintertid. Vinterbrogruppen kan ta åt sig äran för att den kom till stånd, med hjälp av Löparö tomtägarförening som upplät sina bryggor som fästen, säger Susi Balzar.
Många Löparöbor motsätter sig förslaget om bilbro, som är en viktig pusselbit i familjen Pensars planer på en skärgårdsby. Pensars har försökt stycka av och sälja tomter tidigare med viss framgång men de har också fått flera avslag.
Malin Jacobsson med många andra har inget emot att fler flyttar till Löparö men vill inte ha biltrafik då vägarna inte är dimensionerade för det.
– Öppnar du för biltrafik handlar det om uppåt 400 bilar under högsäsong. Ungefär 30 procent av oss har ingen väganslutning, då behövs parkeringsplatser, säger hon.
Vattenbristen och saltvatteninträngningar i befintliga brunnar är ett annat problem som oroar om ön får fler boende.
Flera som uttryckt sina åsikter om Pensars exploateringsplaner känner sig hotade. Många vittnar om att de är rädda för vilka konsekvenser det får om de öppet uttrycker att de är emot Pensars planer. Familjen Pensar säger att de i sin tur får ta emot hot och trakasserier. De menar att vägsamfälligheten inte existerar och att det bör vara en kommunal angelägenhet att reglera samhällsbehoven.
– Ena sekunden vill man ha en väg, andra inte. Vill man inte ha motortrafik respekterar vi det. Då har vi istället utgått från vårt behov och fokuserat på vår gård. De som är bofasta eller har specifika behov får tillgång till vägen, där är vi tillmötesgående, säger Johan Pensar.
Tycker du att det är tillmötesgående att stänga av vägen?
– Ja, tills det här är utrett är det det enda vi kan göra. Om vi hindras att göra vår skärgårdsby vill vi kunna reglera vår egendom. Vad andra gör är upp till dem själva.
Vad tänker du om att post med mera inte kommer fram nu?
– Det är supertråkigt. Vi har varit med om när ambulans inte kommer fram. Vi har sagt att det finns ett behov. Men ingen har framfört det. Ska vi gissa oss till att det finns ett behov? Nu har man tagit det för givet, och det blir inte särskilt planerande.
Vill du ge igen med samma mynt?
– Nej det är verkligen inte så. Vi hoppas kunna reda ut problemen och samhällsplanera.