Den 11-14 oktober är det återigen dags för Värmdökonstnärerna att få visa upp sin konst för allmänheten. Det är åttonde året i rad som de anordnar sin populära höstsalong.
Värmdö Konstnärer har funnits sedan 2010 och består idag av ett 60-tal medlemmar. Inom gruppen finns ett brett spektrum av konstarter representerade. Allt från foto, måleri och skulptur till installation och grafik. Varje år anordnar man två stående inslag; Konstrundan i maj och Höstsalongen i oktober. I år hålls höstsalongen precis som förra året på Galleri Panncentralen i Gustavsberg – en industrilokal som bevarats sedan fabrikens glanstid då den försörjde området med varmvatten och värme.
– Det är en ganska ruff, unik lokal. Det finns inte så många sådana kvar längre. Pannorna är uttagna idag men alla rör finns kvar, berättar Peter Bergman, som är ansvarig för den grafiska formgivningen av marknadsföringen.
Sista datumet för anmälan till höstsalongen är den 1 oktober, och Peter tror att det precis som tidigare år kommer att medverka drygt 20 konstnärer. Han säger att det de senaste fem åren har blivit en mycket större bredd med uttryck under utställningen. Exempelvis kommer Susanna Arwin, som skapat konst kring konceptet ”den svenska tanten” att ställa ut sin berömda staty som är baserad på bilden där en kvinna slår sin handväska i huvudet på en nazist.
En annan konstnärer som visar upp sig på höstsalongen är skulptören Florian Harbort. Han kommer ursprungligen från Tyskland och har bott på Ingarö sedan år 2009. Florian arbetar i trä och skapar bland annat abstrakta skulpturer, djurfigurer och möbeldesign. Detta är femte året i rad han medverkar och den här gången kommer han att ställa ut lite av varje.
– Jag håller ju på med de här konstiga älgarna med extra långa ben, de gillar folk och jag med. Sedan blir det någonting abstrakt och någon naken kvinna kanske. Jag vill ju visa hela min repertoar, säger Florian.
Han tycker att det är toppen som konstnär att få chansen att visa upp sina verk, utbyta idéer och vara social tillsammans med kollegor och andra konstintresserade.
– Det är roligt att ställa ut och se att folk uppskattar mina verk. Som konstnär arbetar jag ju ensam i långa perioder mellan mina utställningar, och har då ingen publik som står bredvid och applåderar, säger Florian.