
Dansbaneeländet är namnet på Runmarö hembygdsförenings nya föreställning. Den handlar om den syndiga dansbanan på ön under 1940- och 50-talet. Värmdö kommun stöttar projektet med 30 000 kronor.
Ungdomar som lockades ner i fördärvet med sprit, slagsmål och barn som blev till under osedliga former. Det var vad man förfasade sig över i kyrkliga kretsar då den berömda dansbanan i Södersunda upplevde sina glansdagar. Och dansbanekulturen var väl förankrad på Runmarö fram tills att verksamheten lades ner i början av 50-talet. Hit kom ungdomar både från Runmarö och andra platser för att dansa och roa sig, och självaste Evert Taube för att spela.
Producenten Anne Murray tycker att det ska bli spännande att få skildra historien i pjäsen, vars manus formas och växer fram under repetitionerna.
– När jag pratade med min pappa, som var född 1914, berättade han hur man tog båten till Runmarö för att gå på dansbanan. Den var ju väldigt populär. Det var stadsflickor och pojkar från landet och tvärtom. Det stod väldigt mycket i tidningarna på den tiden om dansbaneeländet eftersom det fanns religiösa krafter som tyckte att detta var förfärligt. Eftersom vi inte har haft någon kyrka på ön fanns det många frireligiösa här ute. Man tillsatte till och med en statlig utredning kring dansbaneeländet. De här motsättningarna ska vi försöka spegla i pjäsen, och sedan blir det ju förstås också mycket härlig 40-50-talsmusik, säger Anne Murray.
Dansbaneeländet kommer att spelas på en nybyggd utomhusscen vid hembygdsgården under 5-6 föreställningar med premiär i slutet av juli. Tack vare bidraget från kommunen har teatergruppen nu råd att arvodera de som driver projektet, resten deltar ideellt. Runmaröspelen har hållits traditionellt på ön sedan 2010 och alltid dragit stor publik. Även förra sommaren sålde föreställningarna slut, trots pandemisituationen. Då fick ensemblen spela för den glest placerade utomhuspubliken genom hembygdsgårdens fönster. I år sker hela föreställningen utomhus och man hoppas att kunna välkomna en större publik.
– Vi hoppas att folk hunnit bli vaccinerade i stor utsträckning till i sommar, och vi får se vad myndigheterna säger när det är dags, säger Anne Murray, som också har en vision om att kunna bjuda upp publiken till dans efteråt. Hon antyder också att det kanske kan bli aktuellt med allsång.
– Vi har faktiskt hittat några gamla allsångshäften från den tiden, så vi får se om vi ska våga oss på det, säger hon.
Dansbaneeländet regisseras av Judith Hollander och Lilian Öhrström har skrivit pjäsens grundmanus.