
Med hjälp av en naiv inställning, ett stort miljötänk och åtta sjöcontainrar bygger Linda Ulfsdotter och Thomas Jacobsson sitt drömhus. Det är första någonsin på våra kalla breddgrader, men:
– Ett sånt här hus är perfekt i skärgården!
Vägen ner till sjön Hemmesta träsk kantas av gamla sportstugor, sekelskifteshus och nybyggda kåkar i funkisstil. Den vanliga arkitektoniska blandningen i en skärgårdskommun.
Men nere vid sjön, på en bergig, sluttande tomt, förändras byggstilen radikalt. Vilande på ett antal betongfundament och kraftiga stålpelare balanserar tre gamla sjöcontainrar. Deras gaveldörrar står öppna mot den magnifika utsikten över sjön och höjer sig flera meter över marknivån.
– Det kommer nog att bli lite höghuskänsla när det är klart!
Det säger Linda Ulfsdotter och Thomas Jacobsson som tillsammans med dottern Signe välkomnar in i den tillfälliga bostaden. En arbetsbod på totalt 20 kvadratmeter, komplett med badrum, toa och kök, som har varit familjens hem sedan i augusti förra året. Familjen består dessutom av ytterligare två barn.
Paret betonar att de är helt vanliga människor, med intresse för miljö- och resurshushållning.
Men så kom husfrågan upp. Radhuset i Nacka kunde varken husera Thomas jobblastbil eller hans bilhobby och ett hus med stort garage stod på önskelistan.
– Vi åkte på husvisningar, men husen var antingen för dyra eller så var det för mycket jobb, säger Linda.
Ett av husen var rivningsfärdigt och låg vackert vid en sjö:
– Vi konstaterade att vi aldrig hade haft någon lust att bygga eget, säger Thomas.
Men något vaknade. Senare på kvällen poppade minnesbilder upp i Thomas huvud av containerhus han hade sett på Internet.
– Det var väldigt personliga hus, och att bygga med återvunna sjöcontainrar tilltalar en miljönörd som mig, säger Linda.
Tanken gav nya dimensioner åt husletandet, och plötsligt fanns mängder av tomter.
– Då hittade vi plötsligt en tomt vid samma sjö och med bättre läge, säger Linda.
Det fanns bara ett problem. Den branta, bergiga tomten var extremt svårbebyggd och hade legat ute till försäljning länge utan att något bygglov hade gått igenom. Men bergknallar som inte fick sprängas bort utgjorde inga problem för de planer som Linda och Thomas smidde:
– Huset behöver vara ganska litet i botten för att funka på tomten, men i luften kan det vara betydligt större, förklarar Thomas tanken med att använda sjöcontainrar som ”byggblock”.
Tankegångarna förmedlades till arkitekten Måns Tham som nappade direkt, förstod vad de var ute efter och som delade parets miljö- och återvinningstänk.
Så plötsligt, utan att riktigt veta hur det hade gått till, skulle Thomas och Linda bygga hus.
I juli förra året, efter ett bra samarbete med Värmdö kommuns handläggare, kom det efterlängtade bygglovet för det totalt nio meter höga huset. Hittills finns bara tre containrar på plats, och när de övriga fem ska monteras är inte klart.
– Ett sånt här hus har inte byggts i ett sånt här klimat tidigare. Så alla konstruktioner och lösningar är helt nya och måste lösas efterhand, säger Linda.
Paret har en egen blogg där läsarna kan följa arbetet med containerhusbygget. Allt från hur familjen löser trängseln på 20 kvadratmeter, dränering av berget och gjutning av plintar mitt i vintern, till hur man bäst skär upp den tjocka järnplåten i sidorna på en välberest sjöcontainer och jobbet med att hitta en lämplig betongfirma.
Budgeten är tajt, och paret gör mycket själva. Nästan varje stund på fritiden har sedan i somras ägnats åt markarbetet och att få det komplicerade plintsystemet, som hela huset vilar på, exakt rätt.
– Tidplanen sprack och det blev dyrare än beräknat, säger Thomas.
Men tack vare att tomten var så svårsåld blev priset lägre, och själva husbygget beräknas totalt landa på cirka två miljoner kronor.
På köpet har de båda två fått lära sig massor. Thomas, som jobbar på en rivningsfirma, har kunnat låna maskiner från sin arbetsplats, och har även fått både råd och rivningsmateriel. Även Lindas pappa Ulf, som haft mekanisk verkstad, har hjälpt till med problemlösning.
– Så har vi sparat 100 000-tals kronor, säger Thomas.
Det mest kostnadskrävande är konstruktionslösningarna och energiberäkningarna för att omsätta de åtta containrarna, med 2,90 meters höjd vardera, till ett ombonat hus. Täta kontakter förs med både arkitekten Måns Tham och konstruktören Egil Bartos:
– Det kommer att bli enklare nästa gång ett sånt här hus ska byggas. Då är lösningarna klara. Både Måns och Egil tycker det här är en galen men genomtänkt idé, och säger att de äntligen har fått en annorlunda utmaning, säger Thomas och skrattar.
Enligt Måns Tham var den stora utmaningen att få containrarna att se ut som ett hus:
– Det handlar om att inte få det att se ut som bara staplade containrar. Det är ett lågbudgetprojekt så det gäller samtidigt att inte krångla till det. Att jobba med funktionen, hur de staplas exempelvis, och anpassa genom att ta bort delar så terrasser bildas, få huset att sväva och undvika att det bara blir en klump, säger han och fortsätter:
– Huset kommer att sticka ut, men det innebär inte att det blir dåligt. Ett hus byggt av containrar kan bli bättre anpassat till platsen än ett dåligt genomtänkt typhus kan bli.
Thomas och Linda tipsar om just containerhus för att bebygga knepiga tomter i skärgårdsmiljö:
– Bara man får till en lämplig grund så är hela stommen på plats när man får dit containrarna. Perfekt om man har en bergig tomt och inte vill eller kan spränga, säger Thomas och Linda som gärna vill sprida idén:
– Det är ett schysst sätt att bygga hus. Vi tar tillvara containrar och slipper bygga i nya, energikrävande material.
Trots att husbygget hittills har inneburit betydligt mer jobb än de kunde ana har de inte ångrat sig:
– Vi är ett jättebra team och visste att vi skulle fixa det. Att det skulle gå lätt var vi naiva nog att tro. Annars hade vi aldrig vågat. Och vi låter det vara så, fortsätter att vara naiva och tar ett problem i taget, säger Linda och fortsätter:
– Målet är: inte en vinter till i byggboden. Samtidigt inser vi att när vi nu har klarat att bo där en hel vinter så klarar vi allt!
Och garaget då? Ja det blir en senare fråga. Men dubbelgarage blir det, nedgrävt på tomten. Och självklart skapat av två containrar, vad annars?