Så fort isen gått styr sotarna ut mot skärgårdens öar. Varje arbetsdag fejar de ett 15-tal skorstenar och passar samtidigt på att upplysa husägare om brandsäkerhetsfrågor. I förra veckan besökte de Norrskärgården.
Alla fritidshus med eldstäder ska sotas vart tredje år och förra onsdagen var det dags för Röders skärgård att få besök av sotarna Mats Wirenstål och Håkan Jidstrand.
– Det heter egentligen skorstensfejartekniker men själv säger jag sotare, säger Håkan Jidstrand.
Norrtäljedistriktets södra skärgårdsdel är uppdelat i tre delar.
– I år blev det den här tårtbiten som omfattar Norrpada, Ängskär, Röder och Rödlögaskärgården, fortsätter Håkan Jidstrand.
Till skillnad från öarnas fritidshus ska dess permanentbostäder sotas en gång varje år vilket killarna börjar med redan efter islossningen.
– Då tar vi husen från Löparö och upp till strax söder om Arholma, säger Håkan Jidstrand.
Sotning är ett viktigt förebyggande brandskyddsarbete menar han:
– Det görs för att undvika skorstensbränder. Jag vet inte vad räddningstjänsten har för inställelsetid om det börjar brinna här på Röder men den är ganska lång.
Det är inte helt ovanligt med skorstensbränder. Vid dålig förbränning, sur ved, om man eldat sopor eller om det är dålig lufttillförsel bildas tjära i skorstensstocken. Fattar tjäran eld kan branden bli svårsläckt.
– Skorstenen ska klara eld en viss tid och en temperatur på upp till 400 grader men sedan går elden över i bjälklaget, säger Håkan Jidstrand.
Vid sidan av sotningen har sotarna också till uppgift att upplysa husägarna om säkerhetsfrågor. Brandvarnare, brandsläckare och brandfilt bör alla hus vara utrustade med.
– Det bästa med det här jobbet är friheten, säger Håkan Jidstrand.
– Och att få se alla ställen vi hamnar på, från slott till koja, tillägger Mats Wirenstål.
Baksidan med arbetet är dåligt väder med regn, snö och is som gör tak och vägar hala.
– Och det tar minst en halvtimme att göra sig ren när arbetsdagen är slut, säger Mats Wirenstål.