KRÖNIKA. Allt är inte nattsvart när det gäller Östersjöns miljö. På senare tid har vi fått ta del av forskarrapporter som visar att både vattenkvaliteten och fiskbeståndet förbättrats tack vare människors insatser.
När det gäller effekterna av fredade fiskevatten berättar forskaren Ulf Bergström här bredvid om den 500-procentiga ökningen av gös i ett fredat område vid Gålö i södra skärgården. Det är en glädjande nyhet för fiskerättsinnehavare och andra fiskare som länge klagat över att fiskebeståndet minskar. Nu finns det en rejäl tillväxt i det aktuella området och goda möjligheter att åter fånga den eftertraktade matfisken.
Samtidigt har beslutet om de fiskefria områden som inrättades på regeringens uppdrag 2010 varit kontroversiellt. Många har varit skeptiska till nyttan med fredning och andra har inte velat avstå från fiske i egna vatten.
Förutom människans fiske och miljögifter har även säl och skarv pekats ut som bovar i debatten om det minskade fiskbeståndet i Östersjön. Även här forskas det och Kustlaboratoriet har i samband med utvärderingen av fiskefria områden samlat in mycket nya data som nu analyseras och sammanställs.
När vi pratar med Ulf Bergström på Kustlaboratoriet om Östersjöns tillstånd i allmänhet och skärgården i synnerhet säger han att ”bilden är blandad”. Han förklarar att det fortfarande är oroande att de syrefria bottnarna i djuphavet ökar i omfång.
Samtidigt finns en hel del positiva tecken i kustområdena, där han menar att det i de inre delarna av skärgården finns bra bestånd av abborre och gädda, även om gösen fortfarande minskar i områden som inte är fredade. Även utsläppen av näringsämnen har minskat kraftigt, vilket i en del fall börjar synas om förbättrad kvalitet på vatten och livsmiljöer.
Forskare och miljöintresserade har under veckan som gick kunnat ta del av ett annat projekt där vattenkvaliteten har testats och jämförts över tid utmed kusten från Älvkarleby i norr till Nyköping i söder, av Svealands kustvattenvårdsförbund . Forskarna i det projektet är försiktiga och talar om att Östersjöns vatten nu är ”måttligt” bra, men att någon klar tendens inte går att urskilja de senaste 16 åren, som deras aktuella mätningar gjorts.
Men forskarna säger att vattnet blivit klart bättre på längre sikt. På 50- och 60-talen var vattnet längs kusten ”av fruktansvärt dålig kvalitet” och att situationen i dag är ”enormt mycket bättre”. Och även om de är försiktiga så säger de här forskarna att till exempel nya reningsverk givit stora och positiva miljövinster.
Resonemanget påminner om det som Ulf Bergström framhåller ovan: Vi ser tydliga effekter – om vi gör åtgärder.
ANDERS ELLQVIST