
Stockholm stads bryggor, pontoner och kajer behöver rustas upp för mångmiljonbelopp. I november beslutade staden att kraftigt höja arrendeavgifterna för ideella båtklubbar för att ha råd med renoveringen.
Stockholm stad beräknar att upprustningen kommer att kosta närmare 187 miljoner kronor. För många båtklubbar kommer avgifterna för arrendet att höjas med närmare 100 procent. Utöver den beslutade höjningen hotas båtklubbarna även av att få betala moms på sina båtplatsavgifter.
Saltsjön-Mälarens Båtförbund, som organiserar 85 båtklubbar i Stockholm stad, har protesterat mot höjningarna och menar att det är ett hot mot båtlivet som folkrörelse.
– Det börjar närma sig samma priser som i marinor för en del. Det är inte vi i båtklubbarna som ska betala för att staden inte har haft något planerat underhåll, säger Sören Löfgren, vice förbundsordförande i Saltsjön-Mälarens Båtförbund och medlem i Hägerstens Båtklubb.
Först efter en 15-20-års period beräknas idrottsförvaltningens budget vara i balans och man kan då ändra inriktning till en mer långsiktig planering.
– Vi har krävt under många år att kommunen ska göra en planering för underhållet och nu har man fått ett grepp över hur det ser ut och det är bra, säger Sören Löfgren.
Alexander Lindholm (S) ordförande i idrottsnämnden, som klubbade igenom arrendehöjningarna i november, håller inte med om att det skulle röra sig om några stora höjningar.
– På det stora hela är det en väldigt liten höjning. För den genomsnittlige båtägaren rör det om cirka 1 000 kronor per år, säger han och fortsätter:
– Båtklubbarna ska bära sina egna kostnader. Arrendet har varit så lågt att pengarna inte har räckt till och vi vill inte avsätta skattebetalarnas pengar för att underhålla båtklubbarnas bryggor. Nu tack vare höjningarna har vi kunnat göra en ambitiös renoveringsplan.
Redan 2012 gjordes en översyn av underhållsbehovet efter påstötning från SMBF. Då konstateras underhållsbehovet uppgå till 100 miljoner kronor. 2017 har motsvarande siffra nu stigit till 187 miljoner kronor. Marina Högland, chef för idrottsförvaltningen, menar att kommunen borde ha agerat och höjt avgifterna tidigare.
– Förra året skrev vi fram ärendet helt sonika eftersom läget börjar bli akut. Vi är glada att inventeringen gjordes och den pekade tydligt på behoven. Nu har vi en underhållsplan och kan börja arbeta mer långsiktigt.