
Planerna om att dra ut elkabel till Rödlögaskärgården fortskrider. Ett sätt att kunna förlänga säsongen för fritidsboendet och en viktig del i omställningen till fossilfritt, menar vissa. Men andra ser med större oro på de vidare konsekvenser som beslutet kan få, med påverkan på natur- och kulturmiljö.
– Det förändrar förutsättningarna för ön för all framtid, säger Maria Brendler-Lindqvist.
Rödlögaskärgården är en av få större bebyggda ögrupper i skärgården som ännu inte är anslutna till elnätet, utan här använder sig de flesta av solcellspaneler och liknande för att täcka hushållsbehovet av el. Detta kan dock komma att ändras inom snar framtid. Tidigare i våras, vilket Skärgården rapporterat om, fick en fastighetsägare i samband med ett renoveringsarbete en offert från Vattenfall för att dra elkabel från Söderöra till sin fastighet i Rödlögaskärgården.
Nu har planerna konkretiserats ytterligare genom att Vattenfall lämnat in en bygglovsansökan till Norrtälje kommun för att upprätta en nätstation samt skylt för sjökabel. De intilliggande fastigheterna har fått inkomma med synpunkter, och ingen av dessa har haft någon invändning mot planerna.
Men alla är inte positiva. Flera öbor har uttryckt en stor oro över ett antal aspekter som eldragningen kan komma att innebära om allt fler väljer att ansluta sig. Bland annat risken för stigande fastighetspriser och grundvattenbrist när det blir möjligt för fler att ansluta elpumpar.
– Nu står det i annonser när folk köper ställen på Rödlöga att det inte finns el draget till ön, och kanske blir det en annan sorts personer som söker sig hit, som kanske inte har kunskapen och medvetenheten om risken med vattenbrist. Det är en uppenbar fara och vi tycker att det är konstigt att man inte tittar på den, säger Maria Brendler-Lindqvist som är fritidsboende på ön.
Hon har tillsammans med två andra fritidsboende skrivit ett yttrande till kommunen, eftersom de anser att ärendet är för omfattande för att endast de intilliggande fastigheterna ska få tycka till. Där lyfter de bland annat konsekvenser av både ekonomisk, natur- och kultumiljömässig art som berör betydligt fler, och efterlyser därför ett öppet samrådsmöte.
– Man ser det bara som ett enkelt bygglovsärende för en nätstation men det är ju inte det vi opponerar oss mot, det är alla de andra aspekterna, säger Maria Brendler-Lindqvist och fortsätter:
– Rödlöga är ett av få orörda ställen där det inte finns el, och där man därför måste leva på ett annat sätt. Det gäller för både oss som bor här och de som kommer med båt. Har man en gång dragit ut el så har man förstört det för framtida generationer, och vi har inte så många sådana värden kvar.
Skärgården har pratat med fastighetsägaren, som vill förtydliga att de på inget vis kommer att förse hela Rödlögaskärgården med el, eller för den delen att göra det enklare eller billigare för andra fastighetsägare att ansluta sig.
– Det handlar endast om att dra kabel och el till vår egen fastighet.
Varför vill ni göra det?
– Vi har inget behov av mer el på sommaren, utan det handlar om att göra vårt älskade fritidshus tillgängligt även på vintern. Då finns ingen driftssäkerhet vad gäller solel eller vindkraft.
Fastighetsägaren lyfter också elförsörjningen till ön som ett viktigt led i omställningen till ett fossilfritt samhälle, med bland annat möjligheten till elbåtar.
– De flesta har ju el idag. För tio år sedan handlade frågan om el eller inte el, men idag är frågan snarare om solel från ditt eget tak eller solel från storskalig grön produktion i kabel.
Hur ser du på oron som flera har om att detta blir en stor förändring för Rödlöga?
– Jag förstår så klart att det är en känslig fråga, vi älskar också Rödlöga och det var därför vi ville vara transparenta och berätta om våra planer. Men det är inget som påverkar någon annan än oss själva. Jag tycker att Rödlöga har något unikt som vi behöver bevara, men jag tror inte att det handlar om elen.
Ärendet ligger just nu för handläggning hos kommunen.
– Jag kan inte säga när beslut kommer att fattas i detta läge, skriver bygglovshandläggare Carl-Magnus Brännström i ett mejl till Skärgården.
Finns det skäl att se detta som en större fråga än ett enkelt bygglovsärende för en nätstation, och bjuda in fler att yttra sig genom till exempel ett öppet samrådsmöte?
– Det har vi inte bestämt ännu, jag utesluter inget så länge ärendet är under handläggning.