
Nu rostas det kaffe på Rindö igen. Med utsikt över Oxdjupet utvecklar Jack Ryan smaker ur kaffebönor från El Salvador, Indonesien, Colombia och Kenya.
Lokalen som ligger i det gamla regementsområdet har genomgått en total uppfräschning, den sprillans nya kaffemaskinen är installerad och de första Rindörostade bönorna är på väg ut till kaffesugna kunder runt om i Europa.
– Det var ett kenyanskt kaffe som öppnade mina ögon för hur helt otroligt annorlunda kaffe kan smaka. Det är de bärigaste bönorna på marknaden, medan det vanligaste kaffet man dricker har en bas på brasilianska bönor, med en chokladig och nötig underton, säger Jack Ryan som grundade Muttley & Jacks under 2017.
Han flyttade till Sverige från Irland för drygt tio år sedan, med planen att stanna ett halvår men blev förälskad i Stockholm och Sverige och blev kvar. Han jobbade drygt 15 år i olika välgörenhetsorganisationer, med fokus både på miljö och humanitära frågor, innan han bestämde sig för att satsa fullt ut på sin passion för specialkaffe.
– Jag ville göra något eget, men med samma värderingar, en hållbar planet där människor kan leva värdiga liv i harmoni med naturen. Jag har haft en massa idéer men när man tänker igenom är det alltid något eller något som måste lida för att man ska ta ut en vinst och jag ville inte bygga upp en verksamhet som bidrar till en dålig påverkan på personer eller miljön.
Men när han kom i kontakt med specialkaffe såddes ett frö och för drygt ett år sedan sade han upp sig för att starta ett kafferosteri.
– Jag blev så överraskad av att kaffe kunde smaka så mycket mer än det beska och rökiga som jag upplevt tidigare. Nu fick jag upp ögonen för kaffe som kunde smaka både fruktigt och syrligt. Där möttes mina två intressen, att göra ett eget projekt och upptäcka mer om kaffevärlden. Om kaffe är odlat på ett bra sätt kan det ha en positiv effekt på människors liv genom hela framställningskedjan. Specialkaffet kostar mer, men jag brukar säga att det alltid är någon som betalar för ett billigt kaffe man köper i mataffären. Är det inte du som kund så är det någon i odlingslandet som betalar genom att få dålig lön eller dåliga villkor.
Företagsidéen går ut på en prenumerationstjänst där man varje månad får kaffe hem i brevlådan, från ett nytt land. Med följer även ett specialanpassat fikarecept till varje kaffesort och information om vilken odlare som har odlat bönorna, hur det har gått till och hur kaffet ska smaka.
– Min grundläggande inställning är att ska man dricka någonting ska det vara bra. Jag vill ha en bra kopp kaffe och jag vill att folk ska brinna för kaffe som jag gör. Jag satsar lika mycket tid på att rosta kaffe som att skriva texterna som följer med prenumerationerna. Man kan alltid, med varje kopp man dricker, spåra det tillbaka till en gård eller ett odlingsområde. De som jobbar med kaffeodlingen får bevara sin stolthet. Det är ingen välgörenhet utan en affärsrelation. De får feedback och blir duktigare på att ta fram bättre kaffe och får bättre och bättre betalt och kan leva bättre liv genom kaffehandeln.
Jack har själv rest runt till några av de olika odlarna för att säkerställa att allting går rätt till och även haft möjlighet att själv prova ut vilka kaffebönor han vill ha. För det är stor skillnad. Har man mycket erfarenhet och bönorna är rostade på rätt sätt, kan man känna skillnad på bönor från olika delar av världen.
Det som har störst inverkan på hur kaffet smakar är miljön där kaffebusken har odlats och de olika mineralerna i jorden. Till exempel är kaffebönorna i Etiopien mer blommiga i smaken och kan smaka både jasmin och ros. Jack berättar att det ibland faktiskt kan vara lite mer som att dricka Earl Grey te.
När bönorna har plockats, tvättats och skeppats hamnar de till slut hos Jack i rosteriet. Då börjar arbetet med att ta fram den perfekta rostningen och smakprofilen. Det är en vetenskap att få kaffebönorna att smaka precis som man vill ha dem. Ofta behövs ett antal olika rostningar innan kaffet smakar som det ska.
– Efter 20 minuter i rosten smakar allt kaffe lika, men specialkaffe ska inte rostas mer än nödvändigt för att alla smaker ska bevaras. Det är det som gör att bönorna är värda så pass mycket mer än kaffet man köper i affären.
För att utveckla sina egna kunskaper i rostning har Jack i februari tävlat i SM i kafferostning. Där ligger mycket fokus på att beskriva vilka smaker kaffet ska ha. Toner av vanilj, svarta vinbär och citron till exempel. Sedan får man poäng efter hur väl man har uppnått sitt mål och Jack kom hem med en silvermedalj.
– Det är inte alla som uppskattar det ljusrostade kaffet, som blir när man lyfter fram det fruktiga och bäriga. Det är inte det man har vuxit upp med. Så just nu håller jag på och tar fram ett till varumärke som ska hylla platsen vi befinner oss på. Det ska heta Archipelago Coffee. Det kommer att vara kaffe rostat i en mer klassisk svensk stil, i olika rostningsgrader från mellanrost till mörkrost.