
En ny besökare har etablerat sig på allvar i skärgården. Den blir cirka 25 centimeter lång, har ett kraftigt huvud, ljust, nästan genomskinligt skinn och geléartat kött. Svartmunnad smörbult är en fisk som egentligen inte hör hemma i våra vatten, men som verkar ha kommit för att stanna.
Varje höst sedan 1992 har forskare provfiskat utanför Muskö. Fisket ingår i ett regionalt miljöövervakningsprogram och genomförs av personal från Kustlaboratoriet, på institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Provfisket visar att inga dramatiska förändringar har skett under åren: den totala mängden fisk har varierat, men utan någon tydlig trend. Sik och torsk har ökat, strömming minskat. Inte heller har antalet fångade arter förändrats nämnvärt under perioden.
Däremot har en ny art etablerat sig i våra vatten: svartmunnad smörbult. Fisken kommer ursprungligen från Kaspiska havet och Svarta havet och har sannolikt kommit till Östersjön via fraktfartygens ballastvatten. Den första observationen av svartmunnad smörbult gjordes 1990 i Gdanskbukten, men nu finns fisken på många platser i Östersjön. 2008 upptäcktes den för första gången i svenska vatten, i Karlskrona, där den idag är väl etablerad. 2013 fångades för första gången en svartmunnad smörbult i näten utanför Muskö, året efter fick man två stycken. I år har däremot antalet formligen exploderat. Under de sex dagar man provfiskade vid Muskö tog man upp 61 fiskar.
– I Karlskrona där arten först upptäcktes har den också ökat. Men de preliminära resultaten från kustfiskövervakningen utanför Blekinge visar inte på en lika stor ökning under de senaste tre åren som här på Muskö. Det verkar platsberoende hur förekomsten av arten förändras, men vi vet för lite om det för att kunna dra några slutsatser, säger forskningsassistenten Susanne Tärnlund, från SLU Aqua.
Att svartmunnad smörbult klarar vattnen i Östersjön är inte så konstigt, den trivs i bräckt vatten, men varför den ökat så kraftigt i Stockholms skärgård vet man inte. En teori är att det kan ha att göra med att det inte finns tillräcklig många rovfiskar just här.
– Bra rovfiskbestånd skulle kanske kunna motverka spridningen av fisken. Få rovfiskar i skärgården kan vara en bidragande orsak till att den expanderat snabbare än jag trott, säger Ann-Britt Florin, forskare på SLU Aqua.
Rovfiskar eller inte, den svartmunnade smörbulten kan bli en utmaning för Östersjön. Det är en pilsk rackare, den blir könsmogen tidigt och har i laboratorier visat sig kunna leka sex gånger per säsong. Till skillnad från många andra fiskarter så vaktar hannen boet, vilket ökar chansen till överlevnad för äggen. Den äter främst musslor och andra bottenlevande organismer och kan konkurrera om föda med arter som skrubbskädda och tånglake. Vilka konsekvenser som fiskens utbredning kommer att få det vet man inte idag.
– Vi har gjort ett extra provfiske i Karlskrona men inte hunnit utvärdera resultaten ännu. På Muskö är det för tidigt att säga någonting. I Litauen finns indikationer på att den betar ner musselbankar, men det finns inga bra sammanställningar på effekterna ännu säger Ann-Britt Florin.
Att nya arter introduceras i ekosystemet av människor behöver inte innebära negativa konsekvenser. Man skiljer på främmande och invasiva arter. Om djuret medför negativa effekter på miljön så ses den som invasiv.
– Jag tycker man kan kalla den svartmunnade smörbulten för en invasiv art, jag tror att den har en negativ inverkan på ekosystemet, säger Ann-Britt Florin.
Där det finns gott om mat brukar det också finnas gott om hungriga magar. Även om det inte finns alltför mycket rovfisk i skärgården så finns andra djur som gärna kalasar på den nya besökaren. Både säl och fiskätande fågel som skarv uppskattar fisken.
– Människor fiskar och äter den också. I Lettland finns det till och med kommersiellt fiske på smörbult, säger Ann-Britt Florin.
Än så länge lär det inte vara så många svenskar som dukar upp med smörbult till fredagsmiddagen. De fiskar som tas upp under provfisket äts inte upp utan kommer att frysas in och skickas iväg för provtagning. Bland annat kön och ålder ska bestämmas på varje individ.
– Vi har ätit både konserverad och färsk stekt smörbult, berättar Susanne Tärnlund och Mikael Pettersson, som är provfiskare på SLU Aqua. Det var smakligt, men det beror också lite på vad man har till, säger de.
Smörbulten är nu en del av Östersjöns fiskfauna. Att på något sätt få bort den kommer att bli svårt om inte omöjligt.
– Jag tror det är svårt att göra någonting i skärgården där det är så pass öppet. Det man möjligen kan göra är att försöka begränsa den med riktat fiske samtidigt som man gynnar rovfiskarna på något sätt. Annars handlar det om att förhindra spridning, säger Ann-Britt Florin.
Även fast fisken leker ofta så verkar den inte spridas i närområdet alltför snabbt. Att den tagit sig över Östersjön beror sannolikt på att den liftat med fartyg. Den teorin styrks också av att arten i stor utsträckning förekommer punktvis längs kustens större hamnar. På den östra sidan av Östersjön har den svartmunnade smörbulten spridit sig mer än på västra sidan, men från hamnen i Raumo norr om Åbo så får man ta sig ända upp till hamnen i Brahestad, långt inne i Bottniska viken, för att hitta svartmunnad smörbult. Längs svenska kusten är Muskö hittills den nordligaste platsen där fynd av arten har bekräftats.