
Segelsällskapet Vega har äntligen hittat hem.
Den hundraåriga klubben som fått maka på sig från hemmahamnen i Ropsten när staden skall bygga nytt, har efter lång tids letande efter ny varvsplats nu landat i Sollentuna. Skärgården var på plats när flytten och den första båtupptagningen gick av stapeln.
Skärgården har tidigare berättat om hur SS Vega blivit bortkörd från sitt 3 500 kvadratmeter stora uppläggningsområde nedanför Lidingöbron vid Ropsten, där klubben huserat i 47 år. Redan 2002 kom de första indikationerna på att området skulle tas i anspråk av staden, först som uppläggningsyta för Lidingöbrons reparation och därefter till förmån för nya kontorshus och utvidgning av Norra Djurgårdsstaden.
– Vi behandlas som en paria, sa då en besviken ordförande Hans Nyman till tidningen.
Utmaningarna med att hitta en ny upptagningsplats sedan dess har varit stora. Staden erbjöd en alternativplats en bit in i Mälaren, något som ratades av Hans Nyman och Vega med anledning av avståndet till Saltsjön och sommarplatserna i Ekhagen. Han har sedan dess själv finkammat kusterna efter lämpliga ytor men stött på patrull överallt. Men efter att sonen Anders fått nys om ett möjligt område i Tegelhagen i Edsviken utkristalliserade sig detta snart som ett bra alternativ. Vägen till att förverkliga drömmen om ett nytt varv har dock inte varit smärtfri.
– Det har tagit två års duster med politikerna innan Sollentuna kommun släppte in en Stockholmsklubb här, säger Hans Nyman.
– Därefter har jag fått kämpa med de fyra befintliga båtklubbarna på området, huvudsakligen motorbåtsklubbar, som till en början inte var så pigga på att få en femte granne. I synnerhet inte en segelbåtsklubb som man var orolig för skulle komma in och ”ta över”.
Men ihärdigheten gav resultat. Skepsisen har nu förbytts mot glada miner och en anda av kamratskap. Under den första båtupptagningen för SS Vega på det nya området ställs dessutom extra höga krav på samarbete och tålmodighet med de nya grannarna. Dels är det utökade område som tillhandahållits för vinterförvaringen av Vegas 80-tal båtar ännu inte färdigställt, vilket innebär att man får knö ihop sig med övriga klubbar på det befintliga uppläggningsområdet. Dels sker upptagningen här med så kallade slamkrypare i stället för med lyftkran som Vega i alla år gjort i Ropsten. Ett tiotal vegamedlemmar går nu under upplärning och får tips och tricks av de erfarna kryparförarna om hur fordonen skall manövreras.
– Det går lätt, de är snabblärda, säger Kenneth Nilsson som är medlem i Edsvikens Segelsällskap, den enda andra segelbåtsklubben i Sollentuna Båtsportsunion som samsas på varvet. Han har kört slamkrypare sedan 2008 och coachar för dagen Henrik Andersson från Vega i precisionsarbetet när slingarna ska passas runt båtkölarna.
Hur känns det att det kommer nya in på området?
– Det är roligt att bli lite fler segelbåtar! Det är vitaliserande för hela varvsområdet, att få in nytt friskt blod och folk som kanske jobbat på ett annat sätt. Det finns ju alltid en rädsla för förändring, men Vega verkar vara en välskött förening så nu känns det jättekul. Upprustningen av området är ju också fantastiskt, så det är en win-win, menar Kenneth Nilsson.
Upprustningen bekostas av Stockholms stad via Exploateringskontoret och Idrottsförvaltningen. 7 miljoner kronor har Vega fått som plåster på såren för att lämna sin hamn, pengar som är öronmärkta till bland annat beredning av den nya marken men även betalar för ett nytt mastskjul, ny upptagningsramp och ponton och så småningom en ny vaktstuga med kommunala toaletter, något som inte funnits på området förut. En utökning av sommarhamnen vid Ekhagen med nya Y-bommar finns också med i budgeten.
– Både våra medlemmar, våra nya grannar och kommunen har verkligen ställt upp på ett fantastiskt sätt så att den här flytten har gått smidigt. Jag kunde inte vara mer nöjd och tacksam över utfallet, säger Hans Nyman.
Bland klubbens medlemmar är stämningen god, trots att flytten har krävt mycket av dem i arbetsinsats under hösten. I Vega genomförs allt arbete gemensamt och av medlemmarna själva, och det är många på plats den tidiga och kyliga söndagsmorgonen. Jan Robertsson har varit medlem i SS Vega i 25 år och tycker det känns bra när hans Omega 30 lossats från slamkryparens slingar och vilar stadigt i sin vintervagga.
– Det är rymligare här än i Ropsten, det känns luftigt. Enda nackdelen är väl att det inte är lika bra kommunikationer hit som till Ropsten, men det får man ta. Jag tycker detta var en jättebra lösning, säger han och påbörjar det tålamodsprövande arbetet med att skrapa bort havstulpaner från skrovet.
Även Olivia Ekmark, nybliven Vegamedlem som direkt kastats in som planeringsansvarig för upptagningsdagarna, är nöjd med arbetet som trots en del slit gått över förväntan.
– Det har varit ett tufft jobb, i synnerhet inledningsvis med att bära alla tunga vaggor och stöttor som fraktats hit från Ropsten och ställa ut dem över hela området. Men alla har verkligen ställt upp, varit positiva och gjort sitt bästa – vi har varit ett bra team och fått spinn på ett bra samarbete med de som varit här från de andra klubbarna!
Hans Nyman ser nu med tillförsikt på framtiden.
– Nu går vi in i kommande århundrade med frisk energi och en möjlighet att bygga upp nytt. Jag tycker också att det är positivt med den generationsväxling som skett i samband med den här flytten. Många äldre har bidragit till klubben på ett fantastiskt sätt, men nu kommer nya förmågor in, tar ett stort ansvar och gör det jättebra.
Dagens första arbetspass börjar rundas av och eftermiddagsskiftet skall ta vid. Några medlemmar stannar kvar för att passa på att täcka sina båtar med presenningar. En äldre man med hund passerar utanför områdets stängsel och kikar nyfiket in på arbetet.
– Är det Vega? hojtar han.
– Välkomna!
FAKTA
- Sollentuna Båtsportsunion består av Edsbergs båtklubb, Turebergs båtklubb, Sollentuna båtklubb, Edsvikens segelsällskap och nu även Segelsällskapet Vega.
- SS Vega grundades 1915 och har cirka 250 medlemmar, 80 segelbåtar och 30 motorbåtar.