Nyligen fick Peter Larsson, deltidsboende på Skäret utanför Ingmarsö, vetskap om att några fastboende på Ingmarsö fått en enkät från region Stockholm om sjötrafiken.
– De frågar bara fastboende utan ens ett vettigt urval. Bara ett tiotal har fått den av 150 boende. Om bara en pensionär som aldrig nyttjar trafiken får den blir det inte ett representativt urval, säger han.
Peter Larsson tillbringar åtta månader om året på Skäret och ifrågasätter varför enkäten bara gått ut till fastboende på kärnöar.
– Vi deltidsboende som är väldigt många fler och är utspridda på många öar, vi skulle gärna åka ut mycket mer om det fanns möjlighet. Vi skulle handla i butiken och anlita lokala entreprenörer ännu mer.
Han anser att enkäten är en upprepning som slösar tid, energi och skattepengar och inte kommer ge någonting.
– Öborna är jävligt trötta på alla nya tjänstemän som år efter år ställer exakt samma frågor, får exakt samma svar och därefter händer inget. Men deltidsboende har blivit ett begrepp åtminstone i Österåkers kommun bland tjänstemän och en del politiker, säger Peter Larsson.
Även Österåkers kommun bereder en enkät och Peter Larsson menar att kommunikationsinsatserna inte synkas mellan regionen och kommunerna.
– Kommunen hade inte vetskap om enkäten som gått ut, men tycker naturligtvis det är jättebra att de hämtar in information. Vi hade gärna haft en dialog om innehållet, säger Anna Anderman, väg- och trafikchef.
Kommunens enkät riktar sig mot en bredare grupp.
– Vi upplever att vi har mycket lite kunskap om de deltidsboendes resvanor, säger Anna Anderman.
Regionens enkät är en pusselbit i utredningen kring hur sjötrafiken ska utformas från 2025. Förvaltningen vill utreda två alternativ – ska direkttrafik till Stockholm eller trafik mellan kärnöar och replipunkter dimensionera behovet av fartyg?
– Enkäten är en del av nulägesanalysen som trafikförvaltningen jobbar fram för att veta vilka behov för skärgårdstrafiken som kommer finnas inklusive vilket tonnage som behövs, säger Michaela Haga (C), sjötrafikregionråd.
Alla fastboende på kärnöar ska ha fått enkäten. I fallet där bara tio procent fått den har något gått snett.
– Det har kommit mig tillkänna så vi har kontaktat förvaltningen för att utreda vad som gått fel.
Varför exkluderas bofasta på andra öar samt deltidsboende?
– Vi har kommunicerat att det är jätteviktigt att inkludera alla bofasta och även deltidsboende. Enkäten till fastboende på kärnöar är bara en del i det hela, förvaltningen har gjort det urvalet. Det handlar om att leverera en bastrafik året runt. Vi kommer absolut inte exkludera någon ö eller bara leverera trafik till kärnöarna – alla öar är viktiga för pusslet. Det är jättebra att kommunerna för dialog med skärgårdsboende på olika öar eftersom det finns inflyttning på vissa och avfolkning på andra. Vi vill få ett så brett resultat som möjligt av de dialoger, samråd och enkäter som görs. Vi gräver inte så här djupt på individnivå för något annat trafikslag. Vi vill att det här ska bli bra, säger Michaela Haga.