Front Advokater som företrädde Värmdö kommun i tvisten runt de digitala skrivtavlorna debiterade tre gånger så många timmar som leverantörens ombud.
Advokat Einar Wanhainen, som företrädde motparten AudicomPendax, anser inte att det var ett komplicerat mål, och har svårt att se att det skulle ta tre gånger så lång tid för Front jämfört med honom.
Efter rättegången skrev han till Nacka tingsrätt:
– Om man utgår från att avtalat tidpris mellan kommunen och Front är avsevärt lägre än den arvodesnivå jag tillämpar talar det för en mycket hög och inte skälig tidsåtgång.
Även advokat Jonas Wahlbom – som var anställd som advokat på Front i sju år och sedan dess offentligt kritiserat advokatbyråns affärsmetoder – är kritisk:
– Det är anmärkningsvärt att Front lagt ner tre gånger så mycket tid på detta som motpartens jurister. Jag kan inte se att det finns något skäl till det.
Kommunens kostnad för de egna advokaterna och rättegångskostnaderna slutade på cirka två miljoner kronor. Själva affären var värd en miljon kronor.
Kommunens jurister debiterade dubbelt så mycket som leverantörens.
I god advokatsed ingår att debitera en rimlig ersättning för sitt arbete. Man får inte kompensera ett lågt timarvode genom att ta ut fler timmar.
Det är just det som Front Advokater tidigare har anklagats för av Göteborgs stad.
Göteborg har fått betala för arbete som gjorts av praktikanter, assistenter och nyblivna jurister, i stället för kvalificerade jurister, enligt en utredning gjord av revisionsbyrån Ernst & Young.
Samma bild framkommer i den granskning som Göteborgs-Posten inledde 15 februari i år.
Där uttalade sig flera nuvarande och tidigare jurister på byrån. De uppgav att Front kompenserade de låga timpriserna genom att systematiskt överdebitera kommunens förvaltningar och bolag.
Göteborg bröt sitt avtal med Front Advokater i september i år. Staden har också beslutat att Front utesluts ur upphandlingen för ett nytt ramavtal när det gäller juridiska tjänster, ett beslut som advokatbyrån nu begärt ska överprövas av Förvaltningsrätten.
Även Värmdö granskar nu hur Front Advokater har debiterat kommunen. Samtidigt pågår en diskussion om vem som bär ansvaret för den misslyckade upphandlingen och den dyrbara tvist som sedan följde.
Enligt Peter Bergström, utbildningschef i Värmdö kommun, var det rektor Lena Möllerstedt på Skärgårdsskolan som tog beslutet att häva avtalet efter en dialog med kommunens upphandlingsenhet.
Lena Möllersten är sjukskriven och vill inte intervjuas, men säger:
– Upphandling, inköp, uppsägningen av avtalet och tvisten har i högsta grad skett i samråd med och under vägledning av kommunens upphandlingsenhet och skolchefen Mats Lundström.
Det var i april 2017 som Värmdö kommun tecknade ett hyresavtal på fem år om tjugo interaktiva skrivtavlor som skulle användas av elever och lärare på Värmdö Skärgårdsskolas ö-skolor.
Men Skärgårdsskolan var inte nöjd med teknik och support. Kommunen sa ensidigt upp avtalet med leverantören AudicomPendax AB och slutade betala hyra för skrivplattorna i december 2017.
AudicomPendax vände sig omgående till domstol. Kommunen svarade med en egen stämning knappt ett år senare.
Värmdö kommun har gjort flera upphandlingar av juristtjänster från Front Advokater. Debiteringarna i dessa fall är inte granskade av kommunen, enligt Peter Bergström.
Front Advokater avböjer att kommentera Skärgårdens uppgifter.
FOTNOT: Göteborgs-Posten (GP) genomförde en lång intervju med Front Advokaters dåvarande vd Roland Adrell och delägaren Erik Wallberg innan de första delarna i granskningen publicerades, torsdagen 6 februari i år. Två dagar senare, följande lördag, fick Jonas Wahlbom ett sms från sin arbetsgivare om att han var avstängd från Front Advokater.
– Front Advokater har länge velat bli av med mig eftersom jag internt har påpekat det här med användandet av praktikanter och oerfarna jurister och strukit tid i mina ärenden som jag vet inte har arbetats, säger Jonas Wahlbom till GP.
– Jag blev avstängd och avskedad precis efter er intervju. Jag är övertygad om att de tror att jag är visselblåsaren, vilket inte stämmer.
Front Advokater har även anmält Jonas Wahlbom till Advokatsamfundet och påstår att han brutit mot god advokatsed, något som Jonas Wahlbom tillbakavisar helt. Han överväger att i sin tur lämna in en anmälan mot byrån och vissa av delägarna.
Advokatsamfundet vill inte kommentera
Advokatsamfundet lyfter just nu etik som en av samfundets viktigaste frågor. Men när Tidningen Skärgården ställer frågor kring Front Advokaters fakturering får vi inga svar.
I senaste numret av tidningen Advokaten skriver Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander:
"Vår advokatetik har en allt viktigare roll att fylla. Förståelsen av etiken och dess betydelse för oss som kår kan inte överskattas."
Men när Skärgården ber Mia Edwall Insulander att kommentera avslöjandena runt Front Advokater och svara på om Advokatsamfundet tänker vidta några åtgärder får vi till svar att generalsekreteraren inte har tid att tala med media – detta trots att hon får mer än fyra dagar på sig.
Här är frågorna som vi inte får svar på:
• Tänker Advokatsamfundet agera på de anklagelser som förts fram mot Front, först i Göteborg, nu i Värmdö?
• Vad kan Advokatsamfundet göra för att förhindra överdebitering och hur vanligt förekommande är det?
• Hur tror Mia Edwall Insulander att rapporteringen kring och Göteborgs agerande mot Front Advokater påverkar allmänhetens förtroende för advokater?
Så här räknade Skärgården:
I kommunens ramavtal med Front Advokater från 2015 finns två nivåer på ersättningen för jurister: nivå ett som innebär en ersättning på 2 290 kronor i timmen, exklusive moms, nivå två som ligger på 1 582 kronor i timmen, exklusive moms.
Peter Bergström, utbildningschef i Värmdö kommun, bekräftar att det är de här priserna som gäller i det aktuella fallet, med vissa justeringar.
Normalt går den högre ersättningen till den advokat som leder processen och den lägre till den eller de biträdande juristerna.
Värmdö kommun har inte räknat fram exakta andelar, men räknar med att hälften av ombudsarvodet på 981 373 kronor gått till jurist nivå 1 och den andra hälften till jurist nivå 2.
Baserat på uppgifterna i ramavtalet innebär det i så fall att Fronts ledande jurist, advokat Ulf Mellqvist, skulle ha jobbat 267 timmar och hans biträdande jurist Daniel Nyqvist 387 timmar. Totalt 655 timmar.
Det motsvarar 4,1 månaders fulltidsarbete, 40 timmar i veckan fyra veckor i månaden.
Advokat Einar Wanhainen ligger i snitt (advokat och assistent) på 2 900 kronor i timmen, exklusive moms.
Det ger 200 timmars arbetstid på det här målet om man delar ombudsarvodet 575 000 kronor med den genomsnittliga timpenningen.
Det betyder i så fall att Front Advokater har lagt ner tre gånger mer tid på målet än advokat Einar Wanhainen.