
Sedan 1 januari är det äntligen fritt fram för allmänheten att besöka det högteknologiska bergrum på Landsort som huserar det kraftfulla Erstabatteriet. Pjäsen är den enda bevarade i Sverige men har idag, trots att den byggdes så sent som 1978, blivit hopplöst omodern.
Efter sju sorger och åtta bedrövelser har museet Batteri Landsort äntligen öppnat. Redan 2010 visade Fortifikationsverket och Statens Fastighetsverk upp det blivande museet för första gången för en grupp av Fastighetsverkets hyresgäster.
Tanken var att öppna museet ett år senare, sommaren 2011. Men öppnandet stoppades i sista stund för att nödutgångarna inte godkändes. Familjen Sjöblom Kriisa som driver gästhamnen på ön och som även håller i visningarna av museet hoppades förstås att allt skulle bli klart till förra sommaren, 2012. Men inte heller då fick de öppna. Anledningen var att Norges regering inte hade lämnat klartecken till Fortifikationsverket om Erstabatteriet kunde öppna. Norge hade nämligen ännu Erstakanoner i drift. Men det är det slut med nu, museets guide Jaak Kriisa säger: - Det sägs att de har tagits ur tjänst nu. Rent tekniskt har nämligen tiden sprungit ifrån den här typen av pjäser. Allt stillastående kan man i dag träffa med robotar med hög precision. De kan slå ut eldröret som sitter utanför berget, och då skulle 25 mans besättning nere i berget inte längre hade något att göra. Tekniken hittar alltid motmedel, säger han.
Annat var det när Erstabatteriet byggdes 1978 på Landsort. Enligt Kurt Sundin på Fortifikationsverket var nämligen anläggningen ur militär ingenjörskonst betraktad fulländad, det vassaste och bästa som Kustartilleriet har haft.
Totalt byggdes sex likadana anläggningar i landet, förutom Landsort även Ystad, Trelleborg, Holmögadd, Slite och Söderarm. Men det är alltså bara på Landsort kanonen finns kvar.
Pjäsen hade hög träffsäkerhet och bergrummet under pjäsen var skapat för att klara en stötväg motsvarande fem Hiroshima-bomber på 300 meters håll. Bergrummet var också tänkt att skydda hela Landsorts befolkning, cirka 35 personer, vid en eventuell attack. - Det var väl som gengäld mot att de grävde ut hela ön som en schweizerost. Jag berättade det nyligen för en före detta sovjetisk officer på besök. Han blev mäkta förvånad och sa att det hade varit fullständigt otänkbart i hans hemland, där sköt man om befolkningen kom för nära.
Under lågsäsong krävs förbokning för att komma ner i museet . i sommar däremot blir det öppet dagligen med två planerade visningar per dag. Av säkerhetsskäl visas museet bara för tio personer åt gången. - Vi vet inte hur det kommer att gå, det kanske kommer 40 personer på en gång och det är ju tråkigt att säga nej. Men vi får se hur det går, säger Jaak Krisa.