
Det nya fågeltornet på Utös våtmark Fladen invigdes förra torsdagen. Här ska tillresta fågelskådare kunna se kustfågel på nära håll samtidigt som besöksnäringen får en skjuts.
På plats under invigningsceremonin var bland andra Stockholms ornitologer/Baltic Wings, representanter för Haninge kommun och grundarna av våtmarken Fladen, stiftelsen Initiativ Utö.
Dessutom fanns ortsbor, representanter från Utö Värdshus och en hel skolklass med europeiska ungdomar från Tyska skolan på plats runt fågeltornet.
Av en händelse dök även en ståtlig älgtjur upp på våtmarkens vall något hundratal meter bort och travade förbi invigningskalaset.
Robert Cederlund, ordförande för Initiativ Utö klippte det blågula bandet och hade dessförinnan hunnit berätta om stiftelsen bakom våtmarken och om deras fokus på miljö och motion. Han riktade ett särskilt tack till Baltic Wings, som bekostat fågeltornet och deras representant Tomas Viktor från Stockholms ornitologiska förening.
Tomas Viktor talade om de möjligheter som ett nytt fågeltorn i våtmarksmiljö innebär, där tillresta fågelskådare kan ges rika möjligheter att studera alla sorts kustfågel i området. Och där fågelskådande resenärer hjälper till med att förlänga turistsäsongen på ön under vår och höst.
Från Haninge kommun berättade kommunekolog Tiina Laantee om våtmarkers betydelse för ekologin genom minskningen av kväve och fosfor samtidigt som Fladen på Utö, på kommunens mark, är ett lyckat fiskevårdsprojekt och bra även för fågelskådare.
Fågeltornet är byggt av en lokal snickare och materialet är sibiriskt lärkträd. Förhoppningen är det ska kunna stå på plats i åtminstone 20 år utan större behov av underhåll. Under tornet finns en redskapsbod där utrustning förvaras för att sköta våtmarken Fladen.