Fem frågor till Anneli Ek, ordförande för Singö bygdegårdsförening.
Ni har utnämnts till årets bygdegårdsförening i Stockholms län. Vad betyder priset för er?
Det är jättestort. Vi blev kontaktade av stockholmsdelen av Bygdegårdarnas Riksförbund och inbjudna att vara med på årsstämman och motta ett diplom och äran.
Varför är ni anslutna till Bygdegårdarnas Riksförbund?
Det har vi varit i flera år och det betyder mycket. Det ger ett bra nätverk där man kan få inspiration från vad de andra bygdegårdarna gör. Dessutom kan man få råd och stöttning i ansökningsprocesser för bidrag när man ska arrangera någonting, göra en utbyggnad, eller renovering.
Varför tror du att ni fick priset?
Sedan skolan på Singö stängde ner för två år sedan har vi inte direkt haft en anstormning av barnfamiljer till ön. Men vi har ändå, tack vare en nybildad ungdomskommitté, gjort en större satsning på barn och ungdomar de senaste åren för att göra någonting för de barn och föräldrar som ändå finns här. Det var också något som lyftes – att vi faktiskt trots lite motvind kunnat göra en ungdomssatsning.
Varför är det viktigt för ett samhälle att ha en bygdegård?
Det är en av samlingspunkterna på ön, affären, kyrkan och vår bygdegård. Eftersom det är den enda samlingslokalen i området anordnas det mycket fester, dop och minnesstunder här. Förutom att alla bygdens föreningar hyr in sig när de behöver en lokal, ordnar vi också pubkvällar eftersom det är viktigt att träffas och prata med varandra. Det är ett allaktivitetshus och vi känner engagemanget från både permanent- och fritidsboende över att det här huset finns.
Tror du att bygdegårdarna kommer att fortsätta ha betydelse i framtiden?
Eftersom den används av så många människor, i så många olika sammanhang känns det som att den har god möjlighet att fortsätta att vara en samlingspunkt. Vi har precis blivit beviljade bidrag från Roslagens Sparbanks Stiftelser på 10 000 kronor för att införskaffa en enklare bioutrustning så till hösten kommer vi att satsa på att ha filmkvällar. Det är också någonting vi har hört från andra bygdegårdar är populärt även på andra ställen.