...vice ordförande i Skärgårdens Intresseföreningars Kontaktorganisation (Siko)
Vad har varit det bästa med 2022?
Att vi var med och uppmärksammade ideella insatser för att ta emot flyktingar från Ukraina i skärgården. Vi lyfte och förmedlade allt vad vi orkade via våra kanaler. Det blir ringar på vattnet och visar att skärgården kan sluta upp.
En sak till som är intressant är vårt samarbete med Södertörns högskola om skärgårdsforskning, projektet Hållbart Skärgårdsföretagande. Om samhällsutvecklingen var bättre på öarna med ett bra samhälle med bofasta och deltidsbor skulle besöksnäringen gynnas av det. Man måste ta de tunga frågorna först och så kan besöksnäringen åka snålskjuts. Vi vet allt det här, men så länge det inte finns forskning på det är det som att det inte finns.
Och det sämsta?
Det är ju Skärgårdsstiftelsens omorganisation, alla kategorier. Vi kan fortfarande inte se hur det ska bli bättre som Skärgårdsstiftelsen påstår. Vi tror inte ett ögonblick på det de säger, med vad de presterat hittills med driftstekniker och nya arbetssätt generellt. Det småskaliga naturvårdsarbetet som tidigare skedde löpande i naturreservaten verkar det inte finnas någon plan för.
Vilka frågor har varit särskilt viktiga att driva?
Våra fokusfrågor viker vi inte ifrån, det samhällsservice inklusive tillgång till grundskolor. Byggande och boende. Boende är för att bädda för yngre befolkning. Vi blir bara äldre och äldre och färre och färre. Det är inget fel på äldre men befolkningsutvecklingen på öarna haltar mycket just nu. Och så kollektivtrafiken. Att man ska kommunicera med befolkningen innan förändringar i sjötrafikens turlistor sker, för att undvika komplikationer för till exempel samordnade skolskjutsar och pendeltrafik. Och inte minst bredbandsfrågan, vi har fortfarande vita fläckar i skärgården. Bredbandsstödet kanske inte kommer Stockholms län till del för att regionen redan har så bred uppkoppling. Men det är inte så roligt för dem som hittills blivit utan denna viktiga infrastruktur.
Vad ska Siko göra 2023?
Vi planerar en studieresa till Svågadalen som har utvecklat ett styre via en egen nämnd inom Hudiksvalls kommun. Vi följer också med intresse Nämdöskärgårdens förstudie att bli ett av Unescos biosfärområden med allt vad det innebär för ö-befolkningen.
Vad hoppas ni 2023 bjuder på?
Spontant hoppas vi på en bättre kommunikation med Skärgårdsstiftelsens nya styrelse, som förhoppningsvis tar ett större ansvar gentemot den operativa verksamheten och att de bevarar Stockholms skärgårds egenart och särskilt beaktar den bofasta befolkningens intressen. Vidare en bra kommunikation med myndigheter, alltså region, länsstyrelse, skärgårdskommuner och även nationellt via vår huvudförening Skärgårdarnas Riksförbund.