
Det kunde ha varit en gnistrande vinterdag. Det var det inte. Men det bekom knappast de 48 ”Huvudskärsaktivister” som i söndags trotsade regnet och blåsten för en tur till ön. Allt för att fira det faktum att man vann kampen; i stället för att styckas och säljas förblir myndighetshusen på Huvudskär i offentlig ägo.
– Vi ville fira lite, i och med att vi har lyckats. Man kan få myndigheter och politiker att ändra riktning på nåt som ser ut att vara på väg åt ett helt annat håll. Ni alla har gjort skillnad!
Susanne Svantesson hälsar välkommen ombord på Vindbådan som i den friska sydvästen satt kurs mot Huvudskär. Tillsammans med Anders Willborg drog hon för halvannat år sedan igång det som så småningom kom att bli Rädda Huvudskär, en politiskt obunden grupp som jobbat för att myndighetshusen på Huvudskär ska förbli i offentlig ägo. Eftersom försvaret inte längre behöver ön ville Fortifikationsverket stycka tomter kring hus och bodar, och sälja dem till marknadspriser. Men den starka opinionen, ledd av Rädda Huvudskär, vars Facebooksida samlat över 5 800 gillanden, fick såväl politiker som myndigheter att tänka om.
– Nu låter det som om alla var överens, men så var det inte, påminner Susanne.
Lösningen blev en markbytesaffär, som gör att Skärgårdsstiftelsen nu tar över den fastighet som myndighetshusen och ett stort antal bodar står på.
Utflykten till Huvudskär annonserades på Facebooksidan och platserna tog slut på nolltid.
– Det var många som inte fick plats, säger Susanne.
I exakt samma ögonblick som Vindbådan lägger till vid Huvudskär börjar regnet strila i den friska sydvästen. Men i stället för att låta sig nedslås tycks de flesta uppskatta möjligheten att få känna på hur det är härute under lite bistrare förhållanden. Som Mats Håkansson och Kicki Eriksson från Stockholm, som beskriver sig själva som inbitna skärgårdsfantaster med paddling som stort intresse.
– Vi har engagerat oss och följt debatten och är jätteglada att det blev som det blev.
Med ombord finns även Gustav Hemming, Skärgårdsstiftelsens ordförande tillika centerpartistiskt miljö- och skärgårdslandstingsråd.
– Jag var lite sugen på att se hur det ser ut här vid den här tiden på året, förklarar han valet av adventsaktivitet.
Han fortsätter:
– Det känns jättekul att stiftelsen nu kan ta över Huvudskär, jag är jättenöjd. Och det verkar som om de flesta delar den uppfattningen.
Bo Granström från föreningen Ornöborna håller med:
– Det blev en riktigt bra lösning. Nu är nästa steg att se till att folk kan komma åt att nyttja det här.
För att möjliggöra det ska nu stiftelsen bland annat att rusta upp Tullhuset. Men Gustav Hemming är noga med att påpeka att det inte är fråga om någon lyxrenovering, och att någon massinvasion av besökare knappast är att vänta.
– Vi ska på ett hållbart och försiktigt sätt öppna det för fler människor.
Resans äldsta deltagare är 91-åriga Siv Ulvås, född Berg; representant för öns gamla ägarfamilj som i slutet på 1800-talet fick marken exproprierad av staten. Hon är nöjd med den lösning som nu kommit till stånd.
– Jag är för gammal för att engagera mig men jag följer med i vad som händer. Jag tror att det här blir jättebra.
Rädda Huvudskär lovar dock att hålla ett öga på hur öns nya ägare sköter sig.
– Så att man rustar på ett bra sätt och håller en bra dialog med de boende, säger Susanne Svantesson.