
Det fuskas friskt bland yrkesfiskarna. Det hävdar Greenpeace som lanserat en ny hemsida där den som bevittnar lagbrott inom yrkesfisket enkelt ska kunna rapportera överträdelsen. Organisationen Sveriges fiskares riksförbund vägrar dock publicera annonsen för hemsidan i sin tidning Yrkesfiskaren.
Från och med 1 januari i år omfattas yrkesfisket i Östersjön av ett utkastförbud som innebär att även fisk som inte kan säljas som mat måste räknas in i kvoterna. Lagändringen har väckt frågan om hur man ska kontrollera att reglerna verkligen följs. Greenpeace har därför lanserat en ny hemsida, vesselreporter.org, där den som observerar lagbrott inom fisket ska kunna rapportera in detta till dem.
– Vi ser detta som en ytterligare kontrollfunktion där folk inom näringen ska kunna rapportera det som inte står rätt till. Hur ofta det kommer att göras vet jag inte, säger Ola Höiden, kommunikationsansvarig på Greenpeace.
Hemsidan är internationell och finns på olika språk. Den ingår i en större global kampanj som riktar sig mot makthavare och politiker för att skapa ett mer skonsamt fiske och bättre havsmiljö.
– Vi vet att bristfälliga loggböcker och svartarbete har uppmärksammats genom åren. I Kattegatt har Kustbevakningen nyligen upptäckt tjuvtrålning i fredade områden. Det är inte främst vi som hävdar att det förekommer lagbrott, utan andra, säger Ola Höiden.
Greenpeace försökte annonsera om hemsidan i tidningen Yrkesfiskaren, men fick nej från redaktionen. Tore Johnsson, ordförande i Sveriges fiskares riksförbund, som driver tidningen Yrkesfiskaren säger att han inte ens tittat på hemsidan.
– Sidan har jag ingen kommentar om, jag har inte tittat. Vi skriver för våra medlemmar, vi behöver inte ange varandra. Kontrollen av båtarna är rigorös och jag tror de flesta håller sig inom råmärkena.
Ola Höiden kan inte svara på om några anmälningar redan kommit in. Vad Greenpeace gör med eventuell information som de får är inte heller klart, men handlar det om rena olagligheter så går de vidare med en juridisk process.
Varför ska man vända sig till er och inte till myndigheterna?
– Man kan absolut kontakta Kustbevakningen direkt, det är det bästa egentligen. Det här är ännu en kanal, där man kan vara helt anonym.