Larmen kring Östersjötorskens akuta situation duggar allt tätare och kommer från flera olika håll. Nu kräver Gräsö-Öregrund fiskareförening ett stopp för trålfisket i Ålandshav och Södra Kvarken för att ge bestånden en chans till återhämtning. Samtidigt uppmanar flera miljöorganisationer nu politiker och myndigheter till krisåtgärder.
Tidigare i april visades dokumentären “Torsken – havets hopp” i SVT. I den framkommer att bestånden av torsk i Östersjön mår väldigt dåligt. Samtidigt har vad som tycks vara en ny torskart som lever i Ålandshav visat sig vara av annat slag, större och mer motståndskraftig som även klarar av att föröka sig. Men den lever en riskabel tillvaro.
Tom Sundell från Gräsö-Öregrunds fiskareförening, som även medverkar i dokumentären, menar att den storskaliga trålningen av torsk och strömming, som är föda för torsken, har varit förödande för bestånden och nu riskerar även den nyfunna torskarten.
– Jag har fiskat här i hela mitt liv, men nu är strömmingen slut. En av Sveriges största trålare var här i tre veckor i mars-april och fiskade helt rent. Svenskt pelagiskt fiske är ett överfiske utan dess like, säger han.
Han är även djupt kritisk till att Havs och vattenmyndigheten, HaV, inte har koll på de industriella fiskeriernas bifångster.
– HaV har absolut ingen aning vad de har i trålen om det är strömming, skarpsill eller vilka bifångster de får, de vet inte. På 1 miljon ton kontrollerar de endast 100 kilo.
Nu kräver Gräsö-Öregrunds fiskareförening i en skrivelse till generaldirektören för HaV, Jakob Granit att det omfattande och storskaliga trål- och industrifisket i Ålandshav och Södra Kvarken ska upphöra.
– Det är mycket värre än vad folk tror. Det är katastrof helt enkelt och förskräckligt att en myndighet kan tillåta det, säger Tom Sundell.
När Skärgården når Jakob Granit har han ännu inte hunnit ta del av brevet men hänvisar till Ingemar Berglund, chef för avdelningen för fiskförvaltning, i sakfrågan. Inte heller han kan bemöta kravet direkt, men menar att man ska ta till sig budskapet och analysera frågan närmare.
– Vi får titta på om det finns vetenskapliga belägg för att trålningen faktiskt förorsakar problem och sedan ta ställning till vad vi gör, säger han.
I ett pressmeddelande från tidigare i april skriver HaV att man delar uppfattningen att Östersjötorsken är hårt utsatt, och att bedömningen av orsaker och åtgärder är komplext. Man skriver också att man noga följer utvecklingen för det östra torskbeståndet och inväntar nu internationella havsforskningsrådet, ICES, analyser inför 2020 som ska vara klar den 29 maj.
Det är inte första gången Gräsö-Öregrunds fiskareförening påtalat problematiken eller ställt krav på åtgärder. För över ett år sedan informerade föreningen dåvarande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), om att det storskaliga fisket riskerar bestånden på både torsk och strömming längs kusten. Men ministerns uppfattning då var att fortsatt trålning i Ålands hav skulle gå att kombinera med långsiktigt hållbara fiskebestånd.
– Det strömmingsbestånd som finns i Ålands hav är enligt Ices i mycket gott skick, sa han då till UNT.
Det är enligt Tom Sundell inte sant.
– Man har helt knäckt ryggraden på det stora strömmingsbeståndet. Myndigheterna har tappat kontrollen över fisket och hur det utförs, säger han.
Samtidigt har i veckan ett flertal miljöorganisationer i ett brev till EU:s fiskeministrar runt Östersjön uppmanat till krisåtgärder för att försöka rädda torsken. Rädda Östersjötorsken, ett initiativ inom stiftelsen BalticSea-2020, har tagit fram en åtgärdslista till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) där man bland annat uppmanar till ett femårigt fiskestopp på de östra bestånden för att ge chans till återhämtning till dess att en ny förvaltningsplan kan komma på plats.