
I torsdags presenterade regeringen den nya kustbevakningslagen som ger myndigheten utökade befogenheter.
– För skattebetalarna är den här effektiviseringen positiv, säger Anders Kjaersgaard, överdirektör på Kustbevakningen, KBV.
Lagen som väntas träda i kraft i januari 2019 ger KBV rätt att själva utreda till exempel fiskebrott som man tidigare har överlämnat åt polisen. Myndigheten kommer dessutom att få befogenhet att ingripa vid till exempel misstänkt båtmotorstöld.
– Om vi gör en kontroll i tullen och upptäcker stulna båtmotorer har vi i dagsläget ingen formell möjlighet att hålla kvar motorerna eller misstänkta personer. Där är det ett glapp innan polisen kommer, som vi kommer att kunna täppa igen, säger Anders Kjaersgaard, överdirektör, KBV.
Han ser positivt på lagförslaget som han menar kommer att effektivisera arbetet för KBV, polisen och tullen.
– Merparten fall överlämnar vi i dag till polisen som i sin tur lämnar över till åklagare. Om detta blir verklighet kommer vi att slutföra alla ärenden som vi själva initierar, säger Anders Kjaersgaard.
Finns det kompetens inom KBV att göra det som i dag är polisiärt arbete?
– Vi kommer att ha en dialog med polisen om hur vi lägger upp det här. Nu väntar arbete med att utbilda kollegorna, i regelverk och datasystem.
I dag utreder redan myndigheten till exempel sjöfylleribrott själva. Myndigheten uppskattar att man kommer att behöva utöka verksamheten med cirka tio utredare i och med de nya ansvarsområdena.
Även polisen får utökade befogenheter till sjöss i och med den nya kustbevakningslagen. Den får rätt att genomsöka båtar efter vapen och andra farliga föremål under samma förutsättningar som i dag gäller för genomsökning av fordon.
Beslut om lagen kommer att kunna fattas efter att regeringen överlämnat propositionen till riksdagen som i dag är planerad att överlämnas i oktober.
Tidningen har sökt regeringen och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).
Fakta/Ny lag ger KBV rätt att självständigt bekämpa:
• Miljöbrott i form av utsläpp av fritidsfartyg
• Jaktbrott till sjöss
• Fornminnesbrott till sjöss
• Vårdslöshet i sjötrafiken
• Brott mot lagen om vilotid för sjömän
Källa: Regeringskansliet