
Sjöfartsverket får kraftig kritik för hanteringen av forskningsanslag. I en granskning har det framgått att stora summor pengar gått till resor, lobbying och PR snarare än till forskning, skriver Dagens Industri.
50 miljoner kronor av Trafikverkets årliga anslag ska gå till forskning om sjöfarten, enligt ett regeringsbeslut 2013. Ansvaret för att fördela pengarna lades på Sjöfartsverket, som i sin tur beslutade att ett redan existerande projekt för kunskapsutbyte – Zero Vision Tool (ZVT) – skulle fördela pengarna till forskningen.
Syftet med ZVT-projektet ska ha varit att påskynda branschens omställning till mer ekologiskt hållbara alternativ, för att tillmötesgå de skärpta svavelreglerna som infördes 2015. Men en granskning av verksamheten som inleddes våren 2017 av Trafikverket visade att bara tre procent av pengarna gått till akademiska studier under 2016. Övrigt har bland annat lagts på overhead som projektledning, kommunikationsstöd och besök på evenemang som Almedalsveckan och FN:s havskonferens i New York.
– Enligt oss på Sjöfartsverket, Trafikverket och Transportstyrelsen skulle FoI-medlen vara öronmärkta för just forskning och innovation. Den myndighetsgemensamma definitionen om vad som är forskning, utveckling, innovation och demonstration skiljer sig från ZVT:s uppfattning, säger Peter Fyrby, ansvarig för forskning och innovation på Sjöfartsverket och den som skrev under avtalet med ZVT.
Han menar att Sjöfartsverket borde varit tydligare mot ZVT genom att avkräva dem mer konkreta leveranser, samt att man borde dragit i bromsen för utbetalningarna tidigare än vad man gjorde.
Efter granskningen har Trafikverket tagit tillbaka ansvaret för anslagsfördelningen. Alla pengar till ZVT har strypts och bolaget bakom projektet är under avveckling, skriver DI.
Sjöfartsverkets generaldirektör Katarina Norén har gett i uppdrag åt myndighetens interrevisorer att granska ZVT.