
Under förra veckan besökte försvarsminister Karin Enström flera olika aktörer i skärgården. En av dem var Kustbevakningen i Furusund. Där diskuterades oron inför de troliga neddragningarna – men ministern vill inte ge några definitiva svar.
Kustbevakningen, sjöpolisen, Sjövärnskåren, Sjöräddningssällskapet och brandbåten Fenix fick alla besök av försvarsminister Karin Enström under förra veckan.
– Det är viktigt för mig att på plats träffa de människor som har sin arbetsplats ute i skärgården och som kan beskriva hur det fungerar i praktiken, säger Karin Enström.
Under besöket hos Kustbevakningen diskuterades givetvis myndighetens varsel av 125 personer. Anledningen är, som Skärgården tidigare skrivit, att Kustbevakningen inte fick ökade anslag i regeringens ekonomiska vårproposition och därför saknar 133 miljoner för att kunna upprätthålla den nuvarande verksamheten.
– Jag har stor förståelse för den oro som finns. Om man är tvungen att genomföra de varsel som lagts är det klart att det kommer att påverka verksamheten, säger Karin Enström.
Det definitiva beskedet kommer dock inte förrän i höstens budgetproposition. Och Karin Enström vill inte ge några upplysningar i förväg.
– Vi håller fortfarande på att bereda frågan, så jag kan inte ge några besked. Detta måste naturligtvis vägas mot allting annat. Men jag hoppas att vi kan hitta en bra lösning.
En tanke med Karin Enströms besök är också att hon ska se hur samverkan fungerar mellan olika typer av aktörer i skärgården.
– För mig som försvarsminister är det viktigt att samhällets samlade resurser verkligen används så effektivt som möjligt och då är det samverkan som gäller.
Sjöräddningen i Sverige är i dag uppdelad på flera olika myndigheter, plus ideella Sjöräddningssällskapet som är med på 70 procent av sjöräddningarna. På uppdrag av Försvarsdepartementet, som Karin Enström ansvarar för, gjordes för två år sedan en utredning med förslag om en omorganisering och samordning av Sveriges maritima resurser. Men i nuläget ser inte Karin Enström att det behövs någon förändring.
– Min bild är att det fungerar bra och att vi ska använda de resurser som finns.
Hon poängterar också att Sjöräddningssällskapet är ett fantastiskt tillskott till de statliga aktörerna.
– Deras engagemang är otroligt imponerade.
Fakta/Försvarsministerns skärgårdsturné
Tisdag: Besökte Kustbevakningen i Furusund.
Onsdag: Träffade sjöpolisen på Utö och tittade på Sjövärnskårens ungdomsverksamhet.
Torsdag: Hälsade på hos Sjöräddningssällskapet i Nynäshamn.
Fredag: Besökte brandbåten Fenix som hör till Storstockholms brandförsvar.
Fakta/Mer samverkan till sjöss
I samband med försvarsministerns skärgårdsvecka presenterades två regeringsuppdrag för ökad samverkan inom det marina området.
1. Försvarsmakten och Kustbevakningen ska utreda samverkan kring övervakning av sjöterritoriet samt sjörörlig logistik.
2. Försvarsmakten, Kustbevakningen och Sjöfartsverket ska utreda samverkan kring rederi- och varvsverksamhet samt isbrytning i svenska farvatten.