Med sina 60 fastboende har Svartsö en året runt-öppen lanthandel med ett sortiment som egentligen borde vara omöjligt. Men trogna kunder håller den öppen och nästa år är det 50 år sedan verksamheten startade vid Alsviks brygga, då som en enkel kiosk.
Svartsö lanthandel med gästhamn ligger vackert och strategiskt väl placerat alldeles intill bryggan i Alsvik, ett stenkast från öns bygdegård och Svartsö krog. När Skärgården kommer på besök ligger snön decimetertjock på taken och blänker i ett matt solsken. Det är torsdag och leveransdag för mat- och systemvaror. Fyra-fem burar fulla med mat rullas in i butiken och tas emot av Lena Hedelin, en av ägarna till butiken.
– Det här är lugnt jämfört med sommaren. Då kan vi ibland få 25 burar bara med matvaror, fyra burar med grönsaker och fyra, fem pallar med systemvaror. Då är det fullt upp, men det här är hanterbart, säger hon och börjar packa upp varor.
Svartsö ligger ett par timmars resa från centrala Stockholm med kollektivtrafik. Att man befinner sig på en skärgårdsö märks inte i den välsorterade lanthandeln med ett utbud som matchar många mindre butiker inne i Stockholm. Hyllan med medelhavsmat trängs med dess asiatiska motsvarighet, men även många andra artiklar som lampor, böcker, verktyg och annat som kan behövas på ön går att hitta på hyllorna. Så har det inte alltid varit, verksamheten vid Alsvik startade blygsamt 1972 som en kiosk. Det var en enkel byggnad med korvlucka och framförallt torrvaror i sortimentet. Grönsaker var sällsynt och färsk mjölk fick man beställa i förväg. 1978 tog Sozy NewtonHedelin över kiosken tillsammans med sin dåvarande man Matte Hedelin och kanske hade kiosken fortfarande stått kvar om inte Postverket 1993 valt att stäng ner sina kontor runt om i landet, däribland den på Svartsö.
– Postkontoret låg på andra sidan ön, men lades ner och vi skulle istället få en postväska. Men det innebar att enbart boende på ön skulle bli betjänta och det ville inte vi. Så vi byggde om kiosken till en ”post i butik”. En av de första i Sverige, berättar Sozy NewtonHedelin, som idag äger butiken med Lena Hedelin.
Butiksägarna insisterade på en lösning där kunderna skulle kunna hämta sin post dygnet runt. Man fick då dispens för att sätta in boxar som gick genom väggen på butiken, med luckor på utsidan som kunde öppnas med nycklar.
– Det var något helt nytt. Postverkets generaldirektör Ulf Dahlsten kom till och med ut till ön, berättar Sozy NewtonHedelin.
Sedan dess har butiken byggs om i omgångar innan den 2005 fick sin nuvarande utformning. Under senare år har verksamheten utökats ytterligare med en gästhamn, VA-anläggning, duschar och övernattningsbara sjöbodar som man arrenderar.
– Verksamheten har verkligen vuxit fram. Det är därför sällan någon sagt att vi haft dåligt sortiment. Men vi har en bergvägg bakom butiken och kan inte bygga ut mer nu, säger Sozy NewtonHedelin.
Butiken tillhör matkedjan Handlar´n som ingår i Axfood-koncernen. Den låga omsättningen gör att sortimentet är mer begränsat och inköpspriserna blir betydlig högre jämfört med andra matkedjor som tillhör samma koncern, som Willys, Hemköp och Tempo.
– Vi får bara handla ur ett begränsat sortiment och det skulle vara hur tråkigt som helst om vi bara hade det. Vi har därför tagit in många andra leverantörer. Vi försöker komma upp i omsättningsnivå för att bli ett Tempo eller Hemköp. Ibland är det billigare för oss att köpa varorna i en Ica-butik än från vår grossist Axfood, säger Sozy NewtonHedelin.
Det är en jämn ström med människor som kommer in butiken, men särskilt trångt blir det inte. En av kunderna skiner upp, han är uppenbart stolt över öns affär.
– Har du sett grönsaksdisken? Den är fantastisk, vilket utbud. En gång ville jag skoja med dem och frågade var sushin står, men det visade sig att de hade det också!
Men även om butiken är uppskattad av många kunder är pakethanteringen lite av ett bekymmer.
– Vi är bara ombud för Postnord, men vi vill bli ombud även för Schenker och DHL. Det är inte alltid kunderna ser vilket ombudet är när de beställer paket och ibland får de hämta paketen i Hemmesta eller på Ljusterö.
Ett annat bekymmer är bredbandsuppkopplingen. Sista mars stänger Telia ned kopparnätet och därmed försvinner bredbandet via ADSL. Butiken kommer istället använda bredband via mobilnätet, men det är ingen idealisk lösning.
– Telia har sagt att vi har förtur på de stackars megabit som florerar i luften. Så här års ingen fara men när alla kommer ut och ska surfa och ladda ner filmer räcker det inte, säger Sozy NewtonHedelin som hoppas att butiken snart ska kunna anslutas till ett fibernät.
Släkten Hedelin är intimt förknippat med handelsbodar på Svartsö. Hartvig Hedelin drev en butik i Svartsö by som lades ner på 60-talet, men hur det blir i framtiden är oklart. Både Lena Hedelin och Sozy NewtonHedelin är omkring 60 år och tankarna finns på att lämna över stafettpinnen så småningom.
– Lena och jag har fem barn, men de är inte intresserade att ta över just nu i alla fall. Det bästa skulle vara om det är någon eller några bofasta på Svartsö eller i närområdet som vill driva butiken vidare året om. Det är viktigt att det är öppet hela året.
– Det kan bli ett bra tillfälle för nya familjer som flyttar ut, för det behöver nödvändigtvis inte vara i våra släktled, säger Lena Hedelin.
Klockan börjar närma sig fyra och solen försvinner sakta bakom horisonten. Waxholmsbolagets fartyg Söderarm glider in mot Alsviks brygga. Kylan biter tag i händerna, men det är vackert och det är med ett visst vemod jag lämnar Svartsö för denna gång.