När det fria handredskapsfisket infördes 1985 började nedgången för gäddan. Det visar en omfattande studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som också konstaterar att läget för gäddan är sämre än befarat.
För att få en bättre uppfattning av hur gäddstammen längs Östersjökusten utvecklas har forskare vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) sammanställt fångstuppgifter från sportfisket. Dels från Sportfiskarnas nationella register över storfiskefångster, dels från Stockholms sportfiskeklubbs fångstrapporter.
Sammanställningen av datan från de två registren visar tydliga tecken på en långsiktig minskning sedan början av 1990-talet av framför allt stora gäddor.
– Situationen för gäddan vid kusten är sämre än vi tidigare insett eftersom nedgångarna fortsatt under så lång tid, säger Ulf Bergström, forskare vid SLU Aqua, i ett pressmeddelande.
Forskarna har även sammanställt uppgifter om hur mycket gädda som tas av fisket, gråsäl och skarv för att få en uppfattning om vilka faktorer som bidragit till nedgången.
– Vi ser att den initiala nedgången för stor gädda verkar hänga samman med att handredskapsfisket blev fritt 1985. Sportfisket ökade snabbt och fångsterna var stora men sedan dess har sportfisket efter gädda förändrats. Det mesta som fångas idag återutsätts igen. Nu är det i stället naturlig predation som står för det stora uttaget och det är framför allt gråsälen som verkat äta gädda, fortsätter Ulf Bergström.
För att gynna gäddan har sportfisket belagts med ökade regleringar som fångstbegränsningar och maximimått för fångad fisk samtidigt som antalet fredningsområden utökats. Trots det fortsätter kräftgången för gäddan.
Forskarna konstaterar att de begräsningar i fisket som gjorts är otillräckliga. Därför bör även åtgärder som jakt, sälskrämmor samt sätt att stänga ute säl och skarv från känsliga lekområden utvärderas.
Andra studier visar att gäddans lekområden också påverkas av strandexploatering och den omfattande ökningen av storspigg. Forskarna bedömer att det krävs åtgärder både för att minska predationen och att öka reproduktionen.