Om alla planer går i lås kan Nynäshamn få ett eget fritidsbåtsmuseum i sin gästhamn om fem år.
I förra veckan mötte kommunstyrelsens ordförande Patrik Isestad (S) representanter från Sjöhistoriska museet och båtklubben NSS för att diskutera möjligheten att bygga museet.
Ännu är projektet bara på idéstadiet men från kommunens sida är man entusiastisk över planerna för museet, som kan komma att bli ett attraktivt besöksmål.
– Jag har i över ett års tid försökt att lobba in Nynäshamn som en intressant stad att etablera sig på. Nu har vi fått ett klartecken från Sjöhistoriska att gå vidare och under mötet förra veckan tittade vi på några möjliga platser, berättar Patrik Isestad.
– Nu till hösten ska kommunen påbörja detaljplanearbetet för hela gästhamnsområdet och då kommer man enligt Patrik Isestad att kunna anpassa denna utifrån museiverksamheten. Att museet kan komma att placeras vid gästhamnen tycker han vore idealiskt, då den skulle ligga i anslutning till lyxkryssarna som lägger till där samt för att den redan är en så välbesökt plats för såväl båtägare som boende och turister.
– Dels för vår turism men också för att bygga än mer på den maritima kopplingen och gynna det enormt stora fritidsbåtsintresset som finns här. Det var därför jag haft mycket kontakt med NSS om planerna, för en sådan här idé bygger mycket på att man har ett starkt föreningsliv som vill engagera sig i museitanken. NSS är ju ett av landets äldsta och största föreningar, och de tycker att det här är jätteintressant, säger Patrik Isestad.
Sjöhistoriska museets samling av fritidsbåtar finns idag på tre olika platser: på fritidsbåtsmuseet i Härnösand, i ett magasin på Rindö och på systermuseet i Karlskrona. Samlingen består framför allt av fritidsbåtar men även några allmogebåtar och arbetsbåtar. Fritidsbåtarna är främst från första hälften av 1900-talet men här finns även Gustav III lustbåtar ”Galten” och ”Delfinen” från 1700-talet.
Eva Berglund Thörnblom, intendent vid Sjöhistoriska museet, vågar inte uttala sig om huruvida Nynäshamn kommer att få upprätta museet. Den frågan vill hon lämna till ledning och politiker.
– Men visst vore det väldigt skojigt om vi kunde visa samlingen, säger Eva Berglund Thörnblom.