Dagarna innan julaftons morgon rådde full aktivitet vid laxodlingen på Fogdö i Grisslehamn.
Hundratals kilo lax ska tas upp, rensas och rökas eller gravas.
– Vi jobbar nästan dygnet runt nu, säger Susanne Kedvik.
Kylan är påtaglig utanför laxodlingen på Fogdö när Skärgården gör besök. Det är till och med så kallt att laxen i bassängerna inte vill ställa upp på för ett foto när undertecknad reporter är framme med kameran. Trots flera försök lyckas ingen locka upp någon lax till ytan.
– När det är så här kallt växer inte fisken och den lever nästan lite som i en dvala. Bäst trivs laxen när vattnet är omkring femton grader, säger Lars-Åke Jansson, fiskproducent.
Inne i produktionslokalen är tempot högt. Morgonens fångst, cirka 400 kilo regnbågslax, slaktas och rensas innan den läggs i saltlake över natten. I ett rum precis utanför produktionslokalen ligger en träklubba.
– Med den slår vi fiskarna. Då blir de bedövade och känner därför inget när vi slaktar dem, säger Susanne Kedvik.
Laxen som lades i lake den föregående dagen ska förädlas lite senare. En del av den ska rökas, en annan del gravas eller görs ost på. I ett annat hörn av lokalen vakumpackas och prismärks den färdigförädlade laxen. Samtidigt ringer telefonen om vartannat.
– Det är kunder som vill lägga sina beställningar, förklarar Susanne Kedvik, som bland annat sköter bokföringen på företaget.
Idag, torsdag, körs den sista leveransen ut innan julhelgen tar vid. När all lax är levererad ikväll är en dryg månad av hårt arbete till ända.
– Vi har jobbat nästan dygnet runt de senaste veckorna. Att jobba här är en livsstil, säger Susanne Kedvik.
Efterfrågan är stor. Såväl privatpersoner, restauranger och livsmedelsbutiker vill beställa lax.
Fisken köps in som yngel och sedan växer den till sig i någon av de femton bassängerna. Efter ett och halvt till två och ett halvt år är de färdiga att slaktas och göras godsaker av. Ifrån en stor datoriserad maskin inne i byggnaden portioneras maten ut till laxen genom långa slangar, en slang till varje bassäng. Upp till femton gånger om dagen får fisken mat. På menyn erbjuds pellets av hög kvalitet och med högt näringsinnehåll. Även om det kanske inte är någon festmåltid så äter laxarna med behag.
– Datorn räknar ut hur mycket mat som ska skickas ut till varje bassäng. Den baserar mängden på antalet fiskar och vikt, säger Lars-Åke Jansson.
Varje år producerar företaget omkring femtio ton lax. Runt om anläggningen flyter en ring med nät som går ned till botten. Nätet skyddar verksamheten från angrepp av säl.
– Många anser att sälarna är söta och gulliga små djur. Det gör jag med. Men de är ett otyg för verksamheten, säger Susanne Kedvik.
Uppskattningsvis har företaget förlorat upp till tre miljoner kronor under de senaste femton åren på grund av att sälarna äter och river laxen.
Lars-Åke Jansson har drivit företaget från starten 1984. Då drev han det tillsammans med sin mamma Britt. Idag lever inte Britt längre men hennes recept på till exempel laxost och laxpaté lever kvar i verksamheten. Totalt producerar företaget idag elva produkter, vilket Susanne och Lars-Åke anser är en lagom mix av produkter.
– Vi prövar att introducera nya produkter emellanåt. Men ofta är det just vårt fasta sortiment som säljer bäst. Därför lägger vi ofta nyheterna åt sidan, säger Susanne Kedvik.
Med över trettio år på marknaden har Fogdö lax gjort sitt varumärke välkänt. Och det är ingen slump, menar Susanne.
– De vet att vi satsar på kvalitet och att laxen är närproducerad. Och sedan är den alltid färsk. När kunderna köper vår lax i affären är den aldrig mer än två dagar gammal från fångst till packad produkt. Det gillar folk.
Trots att laxen är det ständiga samtalsämnet för Susanne och Lars-Åke är det sällan den hamnar på deras egna tallrikar där hemma. Men till julbordet har laxen däremot en självklar plats.
– Då äter jag najadlax, en lax som både gravas och kallröks, min favorit, säger Lars-Åke Jansson.