Små företag i skärgården kan tjäna på att öka sina digital kunskaper, det menar bland Länsstyrelsen i Stockholm som i samarbete med myndigheter, kommuner och en rad IT-företag inlett en satsning på digital utbildning för företag i skärgården. Först ut av deltagande öar var Sandhamn.
Hemsidor, sociala medier och marknadsföring är självklara digitala verktyg på många större företag, men som små enskilda firmor eller fåmansföretag inte alltid har särskilt bra koll på. På initiativ av Skärgårdens intresseföreningars kontaktorganisation (Siko) har länsstyrelsen därför dragit igång kampanjen ”Bli Digital i Stockholms skärgård” som bjuder in företag till ett antal inspirationsdagar runt om i skärgården för att företag ska knyta nya kontakter och lära sig mer om hur digitaliseringen kan förbättra verksamheterna. Första träffen skedde den 1 april på Seglarhotellet i Sandhamn.
– Vi tror att digitaliseringsgraden bland småföretag i skärgården är ganska låg. Genom att öka kunskaperna kring digitaliseringens möjligheter kan man få ett mer effektivt, mer lönsamt och mer framåtinriktat företag. Många nystartade företag är redan från början digitala, det är en del av deras företagsidé, men en hantverkare som arbetat här ute i 10-15 år kanske inte är det, säger Göran Lagerström från Siko.
En rad stora IT-företag deltog i arrangemanget. En representant från företaget Fortnox redogjorde för hur deras tjänster kan underlätta och förenkla företagens administrativa arbete med faktureringar och redovisningar. Representanter från Microsoft berättade om hur företag kan använda mjukvaruprogram som Teams och Bookings för kommunikation och bokningar med sina kunder. På videolänk var en representant från Linkedin med och talade om hur deras tjänster kring utbildningar, rekryteringar och nätverkande kan stärka småföretag.
Martin Samuelsson, som driver kiosk- och kaféverksamhet i Sandhamn, var en av de företagare som kom till Seglarhotellet. Han ligger ganska långt fram och använder redan digitala lösningar inom sina verksamheter.
– Jag tror många på ön redan har tänkt ganska digitalt, men sedan kan man hitta sätt att förenkla och knyta ihop säcken.
Intill honom sitter Per Sjölund som är rådgivare inom fastighetstransaktioner men som också driver ett företag som rengör altaner på ön. Även han tycker sig ha bra koll på nya digitala tjänster.
– Jag har använt Fortnox i flera år. När man väl anslutit sig tjänar man både tid och pengar på det. Jag har även varit med i Linkedin i flera år. Inom min bransch är det viktigt med kontakter, säger Per Sjölund.
Från länsstyrelsen var länsöverdirektör Åsa Ryding på plats.
– Det som är bra med en sån här dag är att man kan får inspiration av varandra. Själv kanske man inte tänker på all hjälp man kan få, säger hon.
Värmdös kommunalråd Deshira Flankör (M) var nöjd med dagen.
– Jag tycker det är jättebra, jag tror inte digitaliseringen kommer att vara ett val. De flesta av oss kommer att behöver vara på banan. Världen krymper med digitaliseringen.
Simon Binder från Telia pratade om vikten av god IT-säkerhet.
– Var och en här inne har en del i att skapa ett säkrare Sverige, ett säkrare företag-ande här på ön. Det är inte så svårt. Jag är övertygad om att det framöver kommer att bli viktigare och viktigare att ni kan visa för era kunder hur ni skapat ett säkert företagande här på Sandhamn, sade han och berättade att cyberbrottsindustrin är den näst största kriminella industrin på planeten och att den riktar sig mot alla företag, både stora som små företag.
Det diskuterades friskt runt borden, men samtidigt var det många av öns företagare som inte kom till arrangemanget. Peter Ödling, ordförande i Sandhamns företagarförening, menar att tidpunkten kanske inte var den bästa.
– Vid den här tiden på året jobbar man som småföretagare. Jag har försökt få hit flera företagare, men de har inte tid. Man skulle ha kommit under lågsäsongen i januari istället, då kunde man fyllt stället.
Fakta/BLI DIGITAL I SKÄRGÅRDEN
• Projektet finansieras i huvudsak av pengar från regionalfonden React-EU och genomförs av länsstyrelsen i samarbete med alla sex skärgårdskommunerna. Deltagandet är kostnadsfritt.
• Övriga platser och datum är:
5/4 Vaxholms kastell 10-12, 15-17
7/4 Folkets Hus, Nynäshamn 11-13, 18.30-20.30
20/4 Hembygdsgården Nämdö 11.00-13.00
21/4 Djurönäset Djurö, 17-19
22/4 Värdshuset Möja 11-13
28/4 Quality Hotel Winn, Haninge 10-12, 15-17
29/4 Utö Värdshus 11-13
• Träffar i Norrtälje och Österåker sker efter sommaren