
Förra onsdagen inträffade en gräsbrand på Yxlan efter att en person eldat på tomten och snabbt förlorat kontrollen över branden. En ganska typisk incident som lätt sker när man underskattar gräsbrandsrisken, menar Räddningstjänsten Norrtälje kommun, som inför påskhelgen gick ut tillsammans med de andra räddningstjänsterna i Stockholms län och avrådde från eldning.
Påskhelgen innebär startskottet för säsongen och många fritidshusägare kommer nu ut till sitt landställe för första gången efter vintern och röjer i trädgården. Precis som många andra boende var personen på Yxlan i full färd med att elda ris och grenar på tomten när elden plötsligt började sprida sig. Räddningstjänsten larmades och efter 15 minuter var Blidö brandstation på plats och kunde påbörja släckningsarbetet. Yttre befäl Jacob Öhrn från Räddningstjänsten Norrtälje anslöt sedan tillsammans med en tankbil och inom kort lyckades man få kontroll över branden, som spridit sig till en cirka 5000 kvadratmeter stor yta.
– Det var en person som skulle elda ris och grenar, delvis från i fjol och delvis från Alfrida. Sedan hade denne inte tillräcklig beredskap för att kunna hantera det när det spred sig, säger Jacob Öhrn, som menar att den här typen av olycka är väldigt vanlig när man underskattar hur snabbt en gräsbrand faktiskt kan sprida sig.
Vad ska man då tänka på om man planerar att elda på tomten?
– Vädret. Är det torrt i marken är det nog bättre att köra riset till återvinningscentralen. Då kan man dessutom använda det till flis och värme i värmeverken. Annars får man se till att vattna runt omkring. Man måste vara observant på att gnistor kan sprida sig långt och har man möjlighet är det bättre att elda i en tunna eller på plåtar eller en grusplan. Se också till att blöta upp marken runt omkring rejält, säger Jacob Öhrn.
Han bedömer att gräsbrandsrisken just nu är hög och skogsbrandsrisken är måttlig, då det knappt har regnat sedan snön smälte. Men trots det varma vädret och många människor som befann sig ute i skärgården under påskledigheten, har det i stort varit en lugn helg utan incidenter. Jacob Öhrn tror att många blivit mer medvetna om brandrisken efter förra sommarens många skogsbränder.
– Samtidigt tror jag fortfarande att gemene mans helgplaner och tidigare erfarenheter av egna eldningar kan gå lite stick i stäv med det där. ”Det har ju alltid funkat att elda förut, och jag har ju tänkt att elda nu i helgen”. Man underskattar risken. Man kanske ska fråga sig om det är hela världen om det ligger en rishög kvar på tomten till i höst. Om det inte är det kan man göra sig av med den då, säger han.
För att få koll på läget tipsar Jacob Öhrn om appen Brandrisk Ute. Där kan man gå in och titta på gräsbrands- och skogsbrandsrisken utifrån det område man befinner sig i.