
En enig Tillväxt- och regionplanenämnd klubbade i förra veckan igenom landstingets förslag till landsbygds- och skärgårdsstrategi.
– Ett tydligare stöd än i något tidigare offentligt dokument, säger Gustav Hemming (C), skärgårds- och regionplanelandstingsråd.
Landsbygds- och skärgårdsstrategin för Stockholmsregionen tar sitt avstamp i RUFS 2050 och har tagits fram i dialog med bland annat länsstyrelsen, SIKO, SRF och Skärgårdsstiftelsen. I juni i fjol skickades förslaget på remiss, på vilket drygt 65 svar inkom.
– Det kom en del synpunkter på att remissförslaget var alltför abstrakt och innehöll för lite utvecklingsperspektiv. Det har vi tagit till oss och nu är det en betydligt mer handlingsinriktad agenda. Jag tror att många skärgårdsbor kommer känna igen sina frågor på ett fördelaktigt sätt jämfört med hur vi uttryckt oss tidigare, säger Gustav Hemming.
Fyra övergripande insatsområden pekas ut i strategin: förbättra tillgängligheten, utveckla attraktiva och livskraftiga lokalsamhällen, stärka näringslivet samt utveckla natur-, kultur- och rekreationsvärden.
I synnerhet bostadsbyggandet är centralt för att få till stånd en livskraftig skärgård, menar Hemming.
– Det är förutsättning för mycket annan service som skolor och vård. Här är vi nu tydliga med att strandskyddet, så som det är utformat idag, kan vara hindrande för bostadsbygge i skärgården. Därför föreslås i strategin att kärnöar bör kunna anses utgöra angelägna samhällsintressen och därmed undantas från strandskyddet.
En nyhet lyfts också fram i samband med VA-frågor:
– Hittills har inriktningen varit att tillgången till färskvatten från brunn eller ledning från fastlandet ska lägga ett tak för bebyggelse. Men nu säger vi att nya innovativa lösningar bör utvecklas för avlopp, sötvatten och avsaltningstekniker. Avsaltningsanläggningar kan alltså vara ett sätt att lyfta på de här taken. Det är en viktig signal att vi i vår regionplanering inte kommer att problematisera så mycket kring dricksvattenfrågan som ett hinder för att bygga och att berörda myndigheter ska tänka öppnare kring detta.
Bland det övriga fyrtiotal prioriterade punkter som listas i strategin nämns även viltvård och möjligheten till skyddsjakt på invasiva arter som skarv, vikten av att utveckla det småskaliga yrkesfisket och satsning på förlängning av turistsäsongen.
Förslaget väntas antas av landstingsfullmäktige i juni i år. Därefter ska det kunna fungera som stöd och planeringsunderlag för bland annat kommunernas översiktsplanering och i regionala utvecklingsfrågor.