Inför sommaren 2017 såg Sverige ut att drabbas av den värsta vattenbristen sedan 1970-talet. Men tack vare en sval sommar och mer regn än normalt blev situationen aldrig så akut som befarat.
Normalt fylls depåerna av grundvatten på i samband med snösmältningen under vinter och vår. Men de senaste åren har stora delar av Sverige fått mindre nederbörd än normalt och 2016 var det torraste året på 40 år.
Men problemen under sommaren 2017 blev inte så stora som man förutspått. Tack vare nederbörd och snöläget har yt- och grundvattenmagasinen återhämtat sig i större delen av landet.
– Jag hoppas att sommaren 2017 har blivit en varningssignal för de kommuner som har blivit drabbade så att de fortsätter att arbeta förebyggande, säger Lennart Sorby verksamhetsutvecklare för havs- och vattenförvaltning på HaV.
I de flesta skärgårdskommuner kommer det kommunala vattnet från Mälaren, men i kommuner där en stor andel av invånarna har enskilda brunnar kan det bli större problem.
Johan Alm, kommunikatör på Norrtälje kommun berättar att man tidigt på sommaren fick indikationer från Sveriges geologiska institut om att det skulle bli låga grundvattennivåer och risk för sinande brunnar.
– De som drabbas är dem som inte är kopplade till det kommunala vattnet. I kommunen finns cirka 30 000 enskilda brunnar, flest av alla kommuner i Sverige. De är egentligen utanför kommunens ansvarsområde, men vi gjorde bedömningen att vi vill hjälpa alla som bor i kommunen på det sätt vi kunde. Vi gjorde en beredskapsplan som bland annat innehöll att vara standby för att sätta upp kranar för dricksvatten på utvalda tappställen i kommunen. Både vattenleverantör, -transportör, frivilliga resursgruppen och samtliga brandstationer var beredda, men bara en kran behövde sättas ut, säger han och fortsätter:
– Efter människor, vård och skola är det särskilt viktigt verksamhet med djur har tillgång till vatten. En varm sommar kan en mjölkko dricka upp till 200 liter vatten per dag och får man inte tag i vatten kan nödslakt vara enda utvägen. Vi fick under sommaren in en del samtal med rapporter om att vattnet började bli grumligt vilket är det första tecknet på att vattnet börjar ta slut. En hel del fritidsboende i kommunen hämtade dricksvatten i den uppsatta kranen och på brandstationen i Norrtälje, vilket kan bero på att brunnar sinade eller att man ville undvika att de gjorde det. Jag räknar med att det blir vattenbrist till sommaren igen, så nu jobbar jag med att förfina planen. Tar vattnet slut och det börjar bli saltvatteninträngning kan det dröja två generationer innan det går tillbaka, så vattenbristen bör tas på allvar.