
Richard siktar på att bli självförsörjande på el. Nu har han fått tillstånd att bygga fyra små vindkraftverk och en solcellsanläggning på en ö norr om Värmdö.
Kommunen gav strandskyddsdispens och länsstyrelsen tillstyrkte. I höst räknat Richard, som vill vara anonym, med att familjens ö ska kunna producera sin egen el.
– Jag ser det som ett experiment, säger han, och jag vill helst vara anonym tills anläggningen är på plats.
Hur stor investeringen är på vill inte han inte avslöja, men säger ”det kanske inte är hundra procent ekonomiskt försvarbart.”
– Men tanken på att vara självförsörjande på el tilltalar mig, tillägger han.
Han räknar med ett överskott på el på sommaren och ett underskott på vintern. Anläggningen är uppkopplad mot det lokala distributionsnätet (för att kunna sälja eventuellt överskott).
Någon energilagring har Richard inte investerat i.
Redan i dag har ön en egen avsaltningsanläggning och ett minireningsverk som servar fastigheten, som består av ett fritidshus, tre gäststugor, en bastu och fyra mindre bodar.
Den totala energianvändningen för familjen ligger på cirka 37 000 kWh om året.
– Solcellerna och vindkraftverken ska ge cirka 40 000 kWh har vi räknat ut, säger Richard.
Ön ligger utanför detaljplanelagt område, men inom strandskyddat område.
Normalt är det svårt att få tillstånd att bygga vindkraftverk i skärgården. Även mindre vindkraftverk är ofta över tjugo meter höga och grannar och myndigheter kan ha en rad synpunkter, eftersom landskapsbilden förändras.
Richard vill installera en konstruktion som påminner mer om en vertikal ”skovel” med en totalhöjd på 3,5 meter (inklusive betongfundament).
Den här typen av vertikala vindkraftverk producerar mer energi tidigare och jämnare än ett traditionellt horisontellt vindkraftverk, eftersom de inte behöver söka upp vindriktningen. Det gör dem mindre känsliga för turbulent vind.
Vindkraftkonsulten Göran Ronsten, kommenterar Richards off grid–satsning så här:
– Det blir dyra kilowatt-timmar med turbinerna. Solpaneler är betydligt billigare än småskalig vindkraft, men vill man ha el vintertid så är det vind som gäller
– Små vindkraftverk kan bara fungera där det blåser bra, men det gör det ju på utsatta platser i skärgården.
Fakta/MINDRE VINDKRAFTVERK
Du får sätta upp ett vindkraftverk utan bygglov så länge höjden inte överskrider tjugo meter och rotorbladen inte är större än tre meter i diameter. Däremot måste du alltid göra en bygganmälan. Dessutom ska tomten vara tillräckligt stor för att du ska kunna lägga vindkraftverket ner, utan att det sträcker sig längre än till tomtgränsen.
Källa: Boverket