Högst på listan hamnade frågan om bevarandet av öns historia när ett välbesökt Ö-för-Ö gick av stapeln på Tjockö i förra veckan.
Ett 60-tal personer hade samlats i Tjockö bygård när den tionde Ö-för-Ö-träffen i ordningen anordnades av länsstyrelsen den 22-23 februari.
– Det är bra uppslutning med tanke på att öns population inte är så stor, sa Åsa Stenborg, workshopledare.
När de två intensiva dagarna var över hade totalt 17 projektidéer tagits fram. Vid genomgången slogs några av dem ihop efter att gemensamma beröringspunkter hittats. Efter röstningen stod det klart att det förslag som både ansågs viktigast och mest genomförbart handlade om bevarandet av Tjockös historia.
– Jag blev överraskad faktiskt, jag trodde inte det skulle bli så populärt, sa Hans Schedin, fritidsboende på Tjockö och initiativtagare till projektet.
– Jag har bott här sedan 1948 och sett 70 års förändring på ön. Det finns ett värde i att veta vad som har hänt på ön tidigare, vilka människor som bott här och vilka historier som finns. Jag ser framför mig ett datoriserat system med bra sökbarhet där man kan samla intervjuer, fotografier och information som kommer försvinna annars.
Övriga förslag som hamnade i topp handlade om att starta vandrarhem, att utreda bredbandsalternativ och förbättring av småvägar och stigar på ön. Med lite färre röster, men med ett tydligt engagemang hos initiativtagarna, kom förslag om biodling, grönsaksodling och microbryggeri. En gästhamn sattes i sista stund också upp på tavlan när tillräckligt många hugade anmält sig för att dra i frågan.
Inget projekt hamnade utan poäng och Åsa Sandberg berömde deltagarna för att ha tagit fram idéer med en tydlig genomförbarhet. Hon lyfte fram ett förslag, om att skapa en integrerad utvecklingspolicy för Tjockö, som särskilt innovativt.
– Det handlar om att ni ska börja äga er egen översiktsplan, och då blir ni en otroligt stark motpart mot kommun, landsting och länsstyrelse när de kommer med sina planer. Ni får en tyngd och kraft som inte många andra öar har, sa hon.
Utöver projektarbetet hölls även en frågestund om öns uppkopplingsalternativ fiber kontra radiolänk, något som föranledde en del heta diskussioner. Budskapet från såväl kommunens som länsstyrelsens bredbandssamordare var att öborna måste samordna sig och ställa krav mot marknadsaktörerna.
– Det blir nästan stötande att man säger att uppkoppling är ryggraden i den demokratiska processen, men sen lämna över till marknadskrafterna att fixa det. Teknikfrågan är jättekomplicerad för oss, var en av synpunkterna som lyftes från publiken.