KRÖNIKA. 1940 hade en flicka från Järflotta, en ö i södra skärgården som skiljs från fastlandet med grävda Dragets kanal, 34 skoldagar med ”naturhinder”. Väder och vind kunde ofta sätta stopp på den en timme och 40 minuter långa vägen som öbarnen gick och delvis rodde till Fagersundsskolan på fastlandet. När isen varken bar eller brast föll det sig att flickan blev hemma hela 34 dagar ett år. Detta har Mimmi Brodin fått återberättat och skrivit ner i sin nya bok om Järflotta (sidan 19). Under skrivprocessen har hon flera gånger slagits av hur historien ger genklang än idag.
Omkring mitten av 1800-talet då den allmänna skolplikten infördes i Sverige fanns ett roterande skolsystem där man höll undervisning fyra månader i taget på varje ställe. Om Järflottabarnen deltog där är osäkert men det ska under senare delen av 1800-talet ha funnits en fiskarfru som lärde unga att stava, älska gud, samt rabbla katekesen.
En tid innan Fagersundsskolan byggdes hade Järflotta en egen liten skola som sedan länge är stängd. Fagersundsskolan stängde i mitten av 40-talet, och de sista bofasta skolbarnen på Järflotta gick i Torö skola, även den stängd idag. Till Torö skola tog de först cykel, sedan båt och därefter en skolbil.
Jag blir uppslukad av dessa fascinerande historier om skärgårdsbor som löst det till synes omöjliga i vardagen. Även jag har fått berättat för mig hur Blidöbarn åkte både skidor och skridskor till skolan under 40- och 50-talen. Barn från mindre öar inackorderades på de större där skolorna fanns, allt eftersom öskolorna försvann en efter en. När Köpmanholms skola på Yxlan och bilfärjorna invigdes stängdes den sista byskolan.
Så har trenden fortsatt med allt fler skolor och förskolor som läggs ner, centraliseras. Köpmanholms skola och förskola har varit nedläggningshotade flera gånger. Möja skola har ”pausats” i år och de enda som roterar idag är skolbarnen som numera åker till Djurö dagligen. I skrivande stund beslutar Norrtälje kommun att lägga ner tre förskolor på landsbygden.
Det är därför glädjande att Värmdö kommun beslutat att öppna Svartsö förskola igen (sidan 14) för att det trots allt finns de som vågar flytta ut i skärgården med småbarn. I förskolan råder ingen allmän skolplikt och således finns heller ingen möjlighet till skolskjuts, vilket gör de 15 minuter långa båtresorna till förskolan på Ingmarsö mycket dyra för föräldrarna som själva måste ombesörja det. Man kan föreställa sig att det även 2023 förekommer en och annan frånvarodag på grund av ”naturhinder”.
En förskola på Svartsö är en positiv nyhet. Skärgårdsbarnen har det trots allt bättre och tryggare än många andra barn haft det genom historien och har det i världen just nu.