
Libra af Stockholm, Årås och Svanö. Så heter tre historiska fartyg som anses viktiga för det maritima kulturarvet och därför nyligen förärats med en k-märkning av Sjöhistoriska museet.
Sjöhistoriska museets k-märkning syftar till att uppmärksamma, bevara och bruka värdefulla fartyg och uppmuntra dess ägare att förvalta det historiska arvet. De två bogserbåtarna Årås och Svanö och det seglande lastfartyget Libra af Stockholm har fått utmärkelsen då man anser att de, tillsammans med de övriga 136 k-märkta fartygen i Sverige, är viktiga för en levande kustkultur.
– Det är ju de som håller liv i det maritima kulturarvet och anledningen till att k-märkningen av fartyg kom till för många år sedan, säger Fredrik Blomqvist, intendent vid Statens maritima museer. Fartygsägarna har möjlighet att själva skicka in en ansökan till oss, så initiativet är från fartygen. Det vi kan göra är att ge erkänsla för att de verkligen gör ett väldigt viktigt arbete. K-märkningen blir som en medalj eller ett slags adelskap som går ut på att vi säger att ”tack vare de här engagerade fartygsägarna så har Sverige ett levande, flytande kulturarv”.
För att bli belönad med en k-märkning krävs framförallt att fartygen är i ett skick så att de kan berätta om sin egen historia och det ska finnas en god dokumentation som styrker den. Ägarlängden och hur utseendet har förändrats är också viktigt. Fartygen ska berätta om den svenska yrkessjöfarten och det måste synas att fartyget just använts inom det området. En del arbetande fartyg har på senare år byggts om till att bli fritidsbåtar, vilket gör att man ibland inte kan förstå vad det var till för från början. Sådana fartyg blir inte k-märkta, menar Fredrik Blomqvist.
Vad betyder det för ägarna att ha fått den fina utmärkelsen?
– Framför allt handlar det om en status – det här fartyget är så välbevarat, upprätthåller en kontinuerlig trafik eller något som gör att det är värt en medalj och då handlar det om att man faktiskt får uppskattning för nedlagt arbete. Man kan få vissa andra fördelar också – till exempel ger Stockholms hamn rabatter till k-märkta fartyg för kajplatser. Vi fördelar också varje år ett fartygsstöd som de k-märkta fartygen kan söka.
Att det maritima kulturarvet förs vidare är enligt Fredrik Blomqvist tack vare alla de båtägare och andra ideellt arbetande som med stor passion och brinnande intresse håller liv i traditionen,
– Utan eldsjälarna skulle ju inte det här gå. Staten kan inte driva fartygstrafik med alla gamla fartyg i Sverige, det skulle varken vara ekonomiskt möjligt eller praktiskt. Vi står och faller med de ideellt engagerade.
Text: Ingrid Hedman